România riscă să fie sancționată de către Comisia Europeană din cauza poluării din București. Avertismentul a venit chiar din partea edilului Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a precizat că, până acum, România nu a fost obligată să plătească nimic, dar riscă să fie penalizată din moment în moment.

”În zona de mediu avem niște probleme. În primul rând există două proceduri de infringement, Comisia Europeană. După cum știți, în cursul anului trecut a fost o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a condamnat România, fără bani, pentru moment.

Însă procedura imediat următoare – a condamna România pentru poluarea aerului din Bucureşti. Etapa imediat următoare este – şi care poate să se întâmple din moment în moment – este ca Comisia să inceapă să perceapă penalități României, care poate să se ducă la sume considerabile pe zi.” – a declarat edilul Capitalei.

România trebuie să vine urgent cu o soluție

Nicușor Dan a precizat că nu are nicio soluție rapidă pentru aceste probleme. Edilul Capitalei a mai menționat că CE dorește o soluție cât mai urgent.

”Am avut mai multe scrisori de la Comisia Europeană la care a trebuit să răspundem şi, în esenţă, Comisia Europeană ne-a spus: vrem niște măsuri imediate pentru reducerea poluării.

Tot ce am putut noi să facem (..) a fost să cerem puțin timp, pentru că nu există măsuri imediate pe care să le putem lua. Orice măsură consistentă pentru reducerea poluării înseamnă studii de fezabilitate, proiect, finanțare, execuţie.

Nu poți deodată să construiești, să modernizezi 50 de kilometri șină de linie de tramvai, pentru ca tramvaiul să meargă mai repede. Sau nu poți să faci deodată șoseaua de centură sau semaforizarea inteligentă.

Tot ce am putut noi să facem a fost să câştigăm încrederea Comisiei pentru discuţii ulterioare în care să venim cu toate acele proiecte despre care am vorbit în campania electorală – metroul de suprafaţă, marile parcări la intrările în oraș, semaforizare inteligentă, benzi speciale pentru autobuze.

Să sperăm că Comisia va fi, după mult timp în care a fost păcălită de autoritățile române, pe noi ne va crede” – a mai spus Nicușor Dan.

Trebuie menționat că, România trebuie să arate Comisiei Europene ce măsuri concrete au fost luate pentru controlul poluării. Orașele în care s-au găsit probleme grave sunt București, Iași și Brașov.

În cazul în care țara noastră nu va reuși să prezinte aceste măsuri, riscă să plătească sancțiuni care pot ajunge până la 400 de mii de euro pe zi. Până în prezent, singurele țări care nu au rezolvat aceste probleme sunt Grecia, Malta și România, notează știrileprotv.ro.