Potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), Uniunea Europeană a înregistrat o scădere a inflației anuale de la 8,1% în aprilie la 7,1% în mai.

Dintre statele membre ale UE, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania și România au înregistrat cel mai ridicat indice al prețurilor de consum.

Țările din UE au înregistrat diferite niveluri ale inflației

În cursul lunii mai, mai multe țări din UE au înregistrat niveluri diferite de inflație. Țările cu cele mai mari rate ale inflației au fost Ungaria (21,9%), Polonia (12,5%), Republica Cehă (12,5%), Slovacia (12,3%), Letonia (12,3%), Estonia (11,2%), Lituania (10,7%) și România (9,6%). Pe de altă parte, Luxemburg (2,7%), Belgia (3,3%) și Spania (3,8%) au raportat cele mai scăzute rate anuale ale inflației dintre statele membre ale UE.

În luna mai 2023, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere în 26 de țări membre în comparație cu luna mai 2022. România, de exemplu, a observat o scădere de la 10,4% la 9,6% a ratei anuale a inflației. În schimb, Olanda a înregistrat o creștere de la 5,8% la 6,8% a ratei inflației în aceeași perioadă.

Rata anuală a inflației a scăzut la 6,1% în zona euro

În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut la 6,1% în mai, de la 7% în aprilie, la 6,1% în mai. Potrivit datelor Eurostat, inflația de bază, care exclude prețurile bunurilor volatile precum energia și alimentele, a scăzut la 5,3% în mai, față de 5,6% în aprilie.

Banca Centrală Europeană (BCE) monitorizează îndeaproape inflația de bază ca indicator-cheie în formularea deciziilor sale de politică monetară.

Banca Centrală Europeană și-a revizuit proiecțiile privind inflația pentru zona euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a publicat joi un comunicat în care și-a revizuit proiecțiile privind inflația pentru zona euro. BCE anticipează acum că inflația va ajunge la 5,4% în 2023 și la 3% în 2024, față de estimările sale anterioare din martie, de 5,3% pentru acest an și 2,9% pentru anul viitor.

În plus, banca se așteaptă ca inflația să urce la 2,2% în 2025, o creștere ușoară față de 2,1%, cât se preconiza anterior în martie.

Eurostat produce statistici europene în parteneriat cu institutele naționale de statistică și cu alte autorități naționale din statele membre ale UE. Acest parteneriat este cunoscut sub numele de Sistemul Statistic European (SSE). Acesta include, de asemenea, autoritățile statistice ale țărilor din Spațiul Economic European (SEE) și Elveția.