Desteptul, ori nu este anchetat, ori este scos de sub urmarirea penala ori primeste o condamnare cu suspendare sau, cel mult, o pedeapsa de doi – trei ani, din care nu face mai mult de jumatate. Pentru ca banii pe care i-a furat si pe care nu ii cheltuieste singur ii afecteaza sanatatea in asa hal incat nu mai poate suporta puscaria, fie aceasta si cu confort sporit.
Va aduceti aminte cat a stat la parnaie Ioan Stoica „Caritas”? Sau Marcel Ivan, condamnat in procesul Credit Bank? Sever Muresan, actionarul majoritar al bancii Dacia Felix, a fost condamnat si inchis in Elvetia, pentru niste operatiuni dubioase. In Romania insa, a stat la racoare doar pe perioada cercetarilor care, surpriza?, nu au condus la o condamnare in urma unui proces. Scandalul Bankcoop s-a spart in capul fostului presedinte Alexandru Dinulescu, gasit singurul vinovat de toate ingineriile financiare de la acea banca. Justitia i-a dat o pedeapsa crancena. Normal, doar o stersese demult din tara.
Cel mai recent triumf al justitiei romane impotriva bunului simt este condamnarea lui George Danielescu la o pedeapsa deja gratiata. In afacerea FMOA – SAFI, Danielescu a fost gasit vinovat de tepuirea a 2.423 de investitori cu aproape zece miliarde de lei, vreo patru milioane de dolari la vremea respectiva. Procesul a inceput acum aproape patru ani, dar s-a incheiat dupa ce, printr-un decret, faptele comise de Danielescu fusesera gratiate. Decizia Tribunalului a fost doi ani de inchisoare. Cand a auzit asta, un amic s-a luminat la fata: „Merita! Doi ani de puscarie pentru patru milioane de dolari nu-i rau”.
Ca sentinta sa nu fie prea aspra cu fostul ministru al finantelor Danielescu, instanta a respins apelurile declarate de investitori, prin care acestia cereau sa li se restituie o parte din bani. Totusi, condamnatul gratiat poate fi cainat, pentru ca in urmatorii cinci ani nu va mai putea fi administrator sau titular al altui post de conducere intr-o societate comerciala. Exemplara pedeapsa!
Zilele acestea, cineva – si toata tara stie cine – va infige si va aprinde a doua lumanare in tortul aniversar al afacerii FNI. Se implinesc doi ani de la reusita unei lovituri financiare in valoare de 150 de milioane de dolari. Din cei 13 inculpati in escrocheria FNI, 12 nu se mai afla in arest, iar al treisprezecelea – Ioana Maria Vlas – nu s-a aflat niciodata in arest. Vlas a ajuns la frontiera mai repede decat consemnul de a nu parasi tara.
Daca autoritatile nu au reusit s-o gaseasca pe Ioana Maria Vlas (presupunand ca o cautau), aceasta le-a dat o mana de ajutor. Caseta video trimisa unui post TV arata o persoana care sustine ca este Vlas si care spune ca vrea sa se intoarca in tara si sa toarne tot. Initiativa pare ciudata. Este insa, cel mai bun lucru pe care il avea de facut Ioana Maria Vlas sau cel mai bun mesaj pe care putea sa-l transmita unor anumite perechi de urechi.
In loc sa treaca imediat la treaba, autoritatile au inceput sa purice invitatia Mariei Vlas. Ca nu e clar daca Yoram Sheftel este chiar avocatul ei, ca legea nu permite sa se cada la invoiala cu acuzatul, ca sa mai vedem, sa mai analizam.
De ce s-or fi speriat autoritatile? Cumva de posibilitatea (ipotetica, deocamdata), ca Vlas chiar va veni in tara insotita de niste dischete cu care ii va da in gat si pe altii? Ca va distruge paradisul escrocilor de la FNI?