Proiectiile guvernamentale privind indicatorii macroeconomici tintiti pentru 2002 – inflatie de 22%, crestere economica de 5%, reducerea deficitului contului curent pana la 5,5% din PIB, fata de 6% in 2001 – implica maxima prudenta din partea Bancii Nationale a Romaniei in coordonarea pietelor pe care le supravegheaza. Mai mult chiar, angajamentele oficialilor romani luate fata de organismele internationale si ambitia de a intra in structurile Uniunii Europene pana la termenul previzionat (anul 2007) presupun din partea bancii centrale incordarea atentiei in manevrarea parghiilor pe care le are la indemana: cursul valutar si dobanzile.
O data definita clar orientarea Romaniei catre Europa unita, nu este greu de intuit ca acest an va fi anul euroizarii pentru tara noastra. Despre o asemenea tendinta vorbesc, de fapt, si oficialii romani sau straini. „Ponderea euro in cosul valutar folosit de BNR pentru a decide interventiile pe piata valutara va creste gradual, pentru a asigura mai multa stabilitate in relatiile economice cu principalii parteneri”, se arata intr-o declaratie data publicitatii de Anne Krueger, director general adjunct al Consiliului Director al Fondului Monetar International. Este de asteptat ca, in aceste conditii, rolul dolarului sa paleasca. De altfel, dolarul reprezinta unul dintre pericolele care ameninta indicatorul inflatie, pentru ca decontarile la importurile energetice se fac in moneda americana.
Rolul dolarului se va diminua
Dincolo de orientarea politica a autoritatilor de la Bucuresti, chiar relatiile comerciale ale Romaniei justifica directia catre moneda europeana. Exporturile in zona euro reprezinta aproape 70% din totalul vanzarilor la extern, importurile aproape 60%, iar obiectivul declarat al Guvernului este de a consolida aceasta pozitie in relatia cu statele din regiune.
Daca in domeniul politicii valutare calea este definita – obiectivul este ca in anii 2003, 2004 euro sa devina moneda de referinta a cursului de schimb al leului, simultan cu renuntarea la dolarul american – ce se va intampla in planul dobanzilor? Tendinta este de continuare a procesului de dezinflatie, inceput in anul 2000, astfel incat, potrivit anticiparilor guvernamentale, in 2004 inflatia sa ajunga la o singura cifra. Aceasta presupune cel putin o stabilizare a nivelului actual al dobanzilor, pe termen scurt, si continuarea reducerii acestora, pe termen mediu si lung. Marea amenintare pentru dobanzi, nevoia de bani a Ministerului Finantelor, se pare ca a fost depasita. Nu printr-o mai buna colectare a veniturilor sau prin masuri de constrangere a contribuabililor rau-platnici, ci prin accesul la imprumuturile de pe pietele externe contractate de statul roman, prin emisiuni de euroobligatiuni. Anul 2000 a fost bun din acest punct de vedere, Ministerul Finantelor reusind sa se imprumute, de pe pietele de capital internationale, cu 900 milioane de euro. Aceasta politica va continua si in 2002, prin lansarea de noi emisiuni de obligatiuni. In felul acesta va scadea povara pe resursele interne si va ramane loc de manevra pentru politica monetara a bancii centrale.     

EvoluTia datoriei publice In Produsul Intern Brut (%)

    2000    2001    2002    2003    2004    2005
Cheltuieli cu dobanzile
la datoria publica totala    4,9    4,2    3,8    3,2    3    3
Datoria publica interna    9,3    9,3    8,3    7,9    8,8    8,3
Datoria publica externa    22,3    22,9    22,3    22,4    20,7    20,2
din care:
Datoria externa guvernamentala    14,2    15,7    16,2    17,4    17    16,9

· Rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei a atins aproape 3,6 miliarde dolari (circa patru miliarde euro), la sfarsitul lunii noiembrie 2001; rezerva de aur valora, in aceeasi perioada, 920 milioane dolari. Pe termen scurt, aceste sume ii confera Bancii Nationale o pozitie comoda, in fata obligatiilor Romaniei la extern si, totodata, posibilitatea parcurgerii politicii valutare agreate: flotari mai mari ale cursului, pentru a impiedica retragerile de valuta pe termen scurt; dirijarea unei evolutii a dolarului, astfel incat acesta sa-si reduca rolul pe care il are in prezent in economie;

· Deficitul de cont curent, ajuns la aproape 1,6 miliarde de dolari in primele 10 luni ale anului trecut, ramane o amenintare si in 2002. Marele pericol este dat de volumul importurilor, in crestere in 2001. In primele 11 luni din 2001, importurile au atins valoarea record de 14 miliarde de dolari. In 2002 este de asteptat ca aceasta situatie sa se mentina, ea fiind impusa de necesarul de investitii, materializat in achizitii de utilaje, tehnologie. In acelasi timp, exista un mare risc in ceea ce priveste exporturile, data fiind structura acestora extrem de fragila. Sustinute in principal prin pretul scazut al fortei de munca, exporturile sunt oricand vulnerabile in fata unui competitor similar pe pietele de desfacere.