Dacă în trimestrul al doilea România se situa pe locul 8, în intervalul iulie-septembrie, a urcat pe locul 5 la nivel mondial. Primul loc în top este ocupat de India, urmată de Brazilia şi Rusia.

Conform Panda Security, 95% din mesajele email aflate în cirulaţie sunt catalogate ca spam, iar metodele de distribuire a spamului s-au perfecţionat, la acest moment spam fiind trimis chiar prin fişiere mp3.

În privinţa atacurilor informatice la nivel mondial, în al treilea trimestru, troienii s-au clasat din nou pe primul loc.

Infectarea prin e-mail, în mod tradiţional cel mai mai popular mod pentru răspândirea malware, a scăzut în favoarea unor metode mai moderne: utilizarea reţelelor sociale cum ar fi atacurile clickjacking folosind butonul "Like" din Facebook, pagini Web false poziţionate în topul afişărilor motoarelor de căutare (BlackHat SEO), exploatarea vulnerabilităţilor “zero-day”.

În plus, sistemul de operare pentru smartphone-uri, Google Android a intrat în rândul ţintelor principale. Recent, au apărut şi alte ameninţări care urmăresc în special creşterea valorii facturilor de telefonie sau afectează funcţia de geolocalizare a terminalelor mobile.

Într-un clasament al ţărilor şi regiunilor care suferă cele mai multe infecţii, în fruntea listei se află Taiwan, urmată de Rusia, Brazilia, Argentina, Polonia şi Spania.

SURSA: Panda Security