La întâlnirea premierilor României și Ungariei de la București, prima de acest fel după 2010, a fost prezent și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Fostul vicepremier a vorbit la Euronews România despre motivele Ungariei să susțină includerea țării noastre în spațiul de liberă circulație.

Ungaria susține accederea României în Schengen

„Perspectivele pentru Schengen (…) Anul viitor, în a doua parte a anului, fiindcă avem un interes comun cu toții să facem în așa fel încât, pe de o parte, Austria, pe de altă parte, Olanda, să renunțe la blocajul intrării României și Bulgariei în Schengen.

Ungaria susține aderarea României la Schengen de foarte mult timp. Și anul trecut a susținut și atunci când s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat cu Austria a spus că este o greșeală și acea greșeală trebuie corectă”, a declarat președintele UDMR, pentru Euronews România.

Hunor a spus că accederea la Schengen se poate face „în două etape”, sub președinția rotativă a Spaniei.

„Lucrurile sunt simple. În acest an, dacă reușim să intrăm pe spațiul aerian, cu aeroporturile, dacă mergem în două etape sub președinția Spaniei, ar fi un pas important. Anul viitor în a doua parte a anului – că în prima parte a anului nu va exista nicio posibilitate de a discuta extinderea zonei Schengen fiind perioada de alegeri europarlamentare pentru toate statele membre.

Ar rămâne ca în a doua parte a anului, când președinția va fi deținută de Ungaria, să existe pe agenda acest subiect. Cred că va exista pentru că interesul Ungariei este să se lărgească spațiul Schengen. Avem susținere pentru asta”, a mai precizat liderul UDMR.

Viktor Orban vrea investiții românești în Ungaria

„Viktor Orban a spus că așteaptă investitori români în Ungaria, fiindcă există această dorință de a invita investitori și investiții din România. Arată o deschidere foarte mare.

Dacă ne uităm la balanța comercială, vedem că este dezechilibrat și se poate echilibra prin investiții în Ungaria. A fost o invitație prin premierul român investitorii români să meargă să investească în Ungaria”, a mai menționat președintele UDMR, pentru Euronews România.

În altă ordine de idei, Kelemen Hunor a menționat că premierul Marcel Ciolacu și omologul său ungar, Viktor Orban, au discutat despre posibilitatea introducerii unui tren de mare viteză pe ruta București-Budapesta.

„E o propunere mai veche care a fost reînnoită ca un proiect comun. Ar fi o posibilitate să lucrezi cu francezii, dar e nevoie de finanțare. Asta înseamnă să construiești linii noi. Nu poți să mergi pe liniile existente, pentru că nu sunt construite pentru viteză mare.

La Oradea, Cluj poți să ajungi la 160-180-200 km/h, dar nu e pentru TGV. Eu cred că dacă Ungaria și România ajung la înțelegere, atunci se poate proiecta și se poate face o astfel de investiție. Înseamnă un deceniu, înseamnă 7-8-9 ani de zile până când se realizează. Așa sunt marile proiecte”, a concluzionat Kelemen Hunor.