Creștere pentru schimburile comerciale SUA-România

Schimburile comerciale dintre Statele Unite şi România s-au triplat în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual, iar numărul companiilor americane prezente local s-a dublat, până aproape de 1.000 de firme.

Potrivit unui comunicat al First Bank, bancă deţinută de fondul american de investiţii J.C. Flowers, schimburile comerciale dintre SUA şi România au crescut semnificativ în ultimii 15 ani, ajungând la o valoare de peste 5 miliarde de dolari anual. De asemenea, numărul companiilor americane prezente local s-a dublat, până aproape de 1.000 de firme. În total, aceste companii cumulează peste 110.000 de locuri de muncă.

În plus, anul trecut, valoarea creditelor acordate de First Bank în România a crescut cu 19%, ajungând la 4,9 miliarde de lei, creşterea fiind susţinută mai ales de împrumuturile ipotecare, dar şi pe cele acordate clienţilor Corporate şi IMM.

Amintim că, la rândul ei, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec a evidențiat importanța parteneriatului strategic dintre SUA și România în fața provocărilor regionale și globale. De asemenea, ea a remarcat și creșterea semnificativă a schimburilor comerciale dintre SUA și România din ultimii ani, care au ajuns la un nivel de 5 miliarde de dolari.

Franța rămâne printre cei mai importanți investitori

Pe de altă parte, Franța rămâne în continuare un investitor strategic în România, iar valoarea investiţiilor sale aici s-au ridicat la 9,7 miliarde de euro în 2022, adică aproape 10% din nivelul total al investiţiilor străine directe, a declarat luni Julien Munch, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Franţei în România (CCIFER).

„Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor domenii strategice pentru România, precum: energia, agricultura, industria automobilului, marea distribuţie alimentară, aviaţia, finanţele şi băncile, construcţiile navale, digitalizarea şi tehnologiile înalte, telecomunicaţiile, materialele de construcţii şi sănătatea.

Schimburile comerciale au crescut cu peste 26,4%, până la 277,4 miliarde de euro în 2022. Cred că pot să spun că investitorii francezi contribuie în România la crearea de valoare adăugată, în colaborare cu companiile româneşti.

Ei apreciază spiritul antreprenorial şi de inovare al acestei ţări. Sunt sensibili la stabilitatea legală şi la predictibilitatea mediului economic, graţie normelor europene şi regulilor pieţei libere, precum şi graţie stabilităţii politice”, a menţionat Julien Munch.