Miercuri a fost inaugurată la Uzina Mecanică Bucureşti linia de producție, asamblare și mentenanță pentru transportoarele blindate Piranha V, care vor intra și în dotarea Armatei Române. Ţara noastră a oferit aproape 900 milioane de euro pentru 227 de transportoare, însă americanii de la General Dynamics au întârziat livrarea primului lot un an de zile, fiind penalizaţi cu 8,5 milioane de euro, potrivit stirileprotv.ro.

“Urmează să se finalizeze cu livrarea unui prim lot de 36 de vehicule blindate în februarie anul viitor, ca atare, odată ce vom avea acest lot recepționat, se resetează întreg programul”, a declarat Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale.

Transportoarele blindate pentru trupe de tip Piranha sunt folosite de militarii români din 2006, însă Piranha V care urmează să fie produse la Bucureşti vor fi cele mai performante. Dotate cu echipamente de înaltă tehnologie, cu o capacitate de transporta 6 militari şi 3 membri ai echipajului, transportoarele dezvoltă până la 600 de cai putere și au asigurată o autonomie de 700 de kilometri în câmpul de luptă.

“Guvernul Statelor Unite și eu personal am încurajat și sprijinit producția locală de Piranha V, încă din primele etape ale programului, menit să consolideze cooperarea dintre industria românească și companiile americane”, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm.

Planul este ca, până în martie 2021, la Uzina Mecanică București să fie produse aproape 60 de blindate Piranha V care vor intra în dotarea Armatei Române. Uzina ar urma să producă în viitor blindate și pentru alte țări.