România este cea mai puţin atractivă ţintă de investiţii pentru companiile germane, dintre Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, lipsa de predictibilitate a deciziilor publice fiind una din principalele probleme ridicate de investitori, potrivit unui studiu al Camerei de Comerţ a Germaniei.

„România este cea mai puţin atractivă pentru investitorii germani, potrivit unui studiu realizat recent de Camera de Comerţ a Germaniei pe statele din regiune. Este o veste proastă pentru România”, a declarat, luni, Roland Teufell, partener în cadrul firmei de consultanţă Ensight România care a prezentat studiul.

El a menţionat că percepţia investitorilor germani asupra României se datorează mai multor factori, precum lipsa de predictibilitate a deciziilor publice, a corupţiei, a infrastructurii slab dezvoltate, dar şi a administraţiei publice.

„Transportul bunurilor prin România spre Europa de Vest nu mai este competitiv pentru că este foarte scump din cauza infrastructurii. Administraţia publică este percepută foarte rău de investitori, la fel şi sistemul de taxe”, a spus Teufell.

Fără niciun fel de creştere o ţară nu poate funcţiona doar cu cota unică

El a arătat că România este precepută ca mai puţin atractivă şi faţă de Bulgaria care este puţin în urmă ca nivel de dezvoltare, iar pentru a atenua această imagine este necesară adoptarea mai multor măsuri în anumite sectoare.

„Este necesară restructurarea şi transformarea administraţiei publice, pentru a deveni competitivă şi partener pentru investitori. De asemenea, trebuie redusă influenţa politicului asupra administraţiei publice, iar sistemul de taxe este prea complex şi complicat. Cota unică este competitivă, dar fără niciun fel de creştere o ţară nu poate funcţiona doar cu cota unică”, a adăugat Teufel.

Totodată, reprezentantul Enight România susţine că statul ar trebui să privatizeze mai multe companii la care este acţionar majoritar, aceasta fiind o sursă bună de atragere a investitorilor.

„Statul poate privatiza mult mai multe companii. Se pot privatiza producători de energie, poate TAROM”, a conchis Teufel.

România a atras anul trecut investiţii străine directe de 4,9 miliarde de euro, iar în primele trei luni din acest an valoarea s-a înjumătăţit.

SURSA: Mediafax