Depozitele subterane de gaze din România au atins 90% din capacitate. Țara noastră a îndeplinit, așadar, anticipat obligațiile impuse de Comisia Europeană pentru statele membre ale blocului comunitar.

Acest procent reprezintă nivelul de umplere estimat pentru sfârșitul ciclului de stocare, programat pentru data de 31 octombrie 2023.

România dispune, astfel, de un stoc total de 2,8606 miliarde de metri cubi, cu 520 de milioane mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent.

Depozitele subterane de gaze din România au atins 90% din capacitate

Inițial, informația a fost comunicată de către fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu. Ulterior, a fost confirmată de Ion Sterian, directorul Transgaz, operatorul Sistemului Național de Gaze.

”România și-a îndeplinit deja ținta de înmagazinare a gazelor naturale necesare pentru sezonul rece!

Gradul total de umplere este de 90,24%, respectiv stoc total: 2860,6 milioane metri cubi!

Mai mult chiar în primele 6 luni ale anului producția de gaze a României a crescut cu 6.5%, iar importurile au scăzut cu 34.7%! Există resurse pentru necesitățile populației și ale industriei”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Republica Moldova a început să stocheze gaze în România

Potrivit datelor interactive furnizate de Transgaz, procesul de stocare continuă, ceea ce sugerează că depozitele ar putea atinge în final 100% din capacitatea lor.

Ion Sterian a dezvăluit recent că Republica Moldova a început să stocheze gaze în depozitele din România.

În prezent, se înmagazinează zilnic aproximativ 10 milioane de metri cubi de gaze, producția locală ajungând la 23 de milioane de metri cubi. Țara noastră importă 10 milioane de metri cubi și exportă puțin peste 11 milioane de metri cubi.

Totodată, România asigură tranzitul de gaze către Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

Capacitatea totală de stocare a gazelor din România pentru 2023 este de 3,170 miliarde de metri cubi, cu 100 de milioane mai mult față de anul precedent. Ion Sterian a afirmat pentru Economedia că acest lucru se datorează investițiilor realizate de către Depogaz, compania condusă de Vasile Cârstea în calitate de director general.

Măsuri pentru iarna 2023-2024

Pe fondul temerilor legate de posibilitatea întreruperii aprovizionării cu gaze rusești către Europa, Uniunea Europeană a cerut să se ia măsuri serioase pentru iarna 2023-2024.

Gazele rusești ajung totuși în continuare în Europa, dar în mod indirect, prin intermediul South Stream. Acestea intră în Turcia, după care sunt distribuite către țările din sudul și estul Europei, inclusiv România.