Valul 5 este la un pas să lovească România! Medicii nu mai au nicio îndoială şi trag un ultim semnal de alarmă disperat.

Regulile stricte ce trebuie respectate la petrecerile de Revelion! Neapărat trebuie să facem asta!

Carmen Dorobăț, medic infecţionist şi manager al Spitalului de Boli Infecţioase “Sf Parascheva” din Iaşi, spune că nu-şi doreşte să strice bucuria sărbătorilor, însă românii trebuie să respecte o serie de reguli la petrecerile de Revelion, astfel încât următorul val al pandemiei să nu copleşească din nou spitalele şi să lase în urmă mii de familii îndoliate.

Medicul a vorbit şi despre segmentele populaţiei care vor fi în cel mai mare pericol în acest val 5. Este vorba despre românii care nu s-au vaccinat şi persoanele de peste 65 de ani, în cazul cărora apar mai des formele grave ale COVID-19.

“Departe de mine gândul de a strica bucuria sărbătorilor, dar nu cred că e așa de dificil daca la petrecerile de sezon mai purtăm măști, mai ales în spații închise și aglomerate, putem chiar noi să evităm dacă mergem la petreceri să evităm aglomerațiile, astfel încât să trecem cu bine, iar valul care va veni, pentru că este inevitabil, să nu fie prea abrupt, pentru că ar pune mari probleme sistemului sanitar.

Dacă vorbim de varianta Omicron, pentru că despre ea vorbim, este clar că numărul de cazuri va fi foarte mare. Eu sper să fie împărțiți între spitale pe zona de ambulator.

Testarea este deosebit de importantă, să sperăm că vom avea medicamente antivirale și în farmaciile de spital și în felul acesta spitalele să nu sufere prea mult de supraaglomerație”, a explicat medicul într-o intervenţie la Realitatea Plus.

Ar trebui să devină certificatul verde obligatoriu în România? Ce beneficii are acesta?

În plus, medicul Carmen Dorobăț a făcut şi o pledoarie în favoarea certificatului verde, care şi-a dovedit utilitatea. Totuşi, ea subliniază că trebuie introduse în lege şi anumite situaţii particulare, precum persoanele care au contraindicaţii la vaccin.

“Legiuitorul nu trebuie să uite că trebuie să le aibă în vedere, astfel încât să nu se creeze nemulțumiri în populație”, afirmă medicul infecţionist, potrivit

“Vedem această tehnică a utilizării certificatului verde pentru a intra în anumite zone, s-a dovedit că pe de o parte, a crește numărul de vaccinați, de cealaltă parte, a crea o anumită ordine și o siguranță a celor vaccinați în spațiile închise potențial aglomerate duce la scăderea numărului de infectări.

Categoric trebuie să avem în vedere persoanele care au contraindicații la vaccin și aici trebuie să fie lege, un amendament în acest sens. Pe de altă parte sunt cei care au trecut prin boală și cu dovada trecerii prin boală, cu anticorpii prezenți, și aici este o altă situație care, de asemenea, arată o protecție pentru un anumit interval de timp, după ce persoana a trecut prin boală.

Deci sunt o serie de situații particulare în care legiuitorul nu trebuie să uite că trebuie să le aibă în vedere, astfel încât să nu se creeze nemulțumiri în populație”, a mai declarat medicul Carmen Dorobăț.