Potrivit ultimelor date oficiale furnizate de catre Biroul European de Statistica – Eurostat, numarul femeilor din Romania care aveau un loc de munca la sfarsitul anului trecut a fost de 52,8% din total populatie activa, comparativ cu 58,35 cat a fost media Uniunii Europene.

Comparativ cu state precum Danemarca ori Suedia, unde rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor este de peste 70 de procente, fiind aproape similara cu aceea a barbatilor, putem afirma ca Romania inca mai are de recuperat.

Pe de alta parte, exista tari importante din Uniunea Europeana, precum Italia si Spania unde numarul femeilor care au un loc de munca, din total populatie activa, este putin peste 20 de procente, respectiv 24% in Italia si 22% in Spania.

In ceea ce priveste gradul de ocupare a fortei de munca in randul barbatilor, Romania a inregistrat un procentaj de 64,8%, un „scor” mai mic inregistrand doar Ungaria (64%) si Polonia (63,6%), primul loc fiind ocupat de catre Danemarca, cu 81%.

La capitolul „rata generala a ocuparii fortei de munca” (femei si barbati), Romania ocupa pozitia a 23-a, cu 58,8%, clasandu-se inaintea Italiei (58,7%), Ungariei (57,3%) sau Poloniei (57%), ultimul loc fiind detinut de Malta, cu 55,7%.