România deține multe tratamente pe care nimeni nu le recomandă. Alexandru Rafila: Sunt extrem de extinse și necesare

Declarația lui Alexandru Rafila a fost făcută la Palatul Parlamentului, unde deputatul PSD a subliniat că tratamentele respective sunt mult mai utile, comparativ cu cele alternative care cauzează moartea multor oameni.

„Sunt foarte multe tratamente care se fac în România, pe care nu le recomandă nimeni şi sunt extrem de extinse. Din cauza asta, noi am discutat foarte serios astăzi că accesul la medicaţia antivirală în ambulatoriu cu prescripţie medicală, însă şi monitorizare medicală prin intermediul medicului de familie, este necesară, pentru că oamenii de multe ori recurg la terapii alternative care nu sunt recomandate în lipsa unor resurse terapeutice care, chiar dacă sunt câteodată mai dificil de utilizat sau de monitorizat, oricum sunt o alternativă mult mai bună.

În mod evident că aceste aşa-zise terapii, la care foarte mulţi dintre concetăţenii noştri se supun, nu aduc niciun fel de beneficiu. Din păcate, trebuie să moară oameni, şi sunt mulţi oameni pe care nu îi cunoaşte nimeni şi care probabil că au beneficiat, în ghilimele, de aşa-zisele terapii alternative, şi care au deja complicaţii sau chiar au decedat”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a spus că trebuie să înceteze „această dezinformare”, deoarece tratamentele şi ghidurile aprobate de Ministerul Sănătăţii sunt singurele valabile care pot oferi o siguranţă suficient de mare, astfel încât să fie adoptate de corpul medical şi prescrise pacienţilor.

Ce spune Alexandru Rafila despre Certificatul Verde?

Anterior, Alexandru Rafila a spus că trebuie „să nu mai creăm discriminări” în cazul persoanelor care doresc să obțină Certificatul Verde și aleg să primească un ser care necesită două doze.

„Vă dau un exemplu, pe care l-am și propus. Vrea cineva să se vaccineze cu un vaccin care se administrează în două doze, unul cu ARN mesager, și nu o face pentru că durează prea mult până obține certificatul verde. După ce faci prima doză cu ARN mesager, la zece zile, la fel și cei care se imunizează cu Johnson, primești certificatul. Dacă nu se vaccinează cu a doua doză, se pierde. Trebuie să nu mai creăm discriminări”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Totodată, medicul a subliniat că românii au în continuare nelămuriri în privinţa certificatului verde, deoarece nu li s-a explicat ce este acest document și că se poate obține inclusiv cu testare.

„S-a explicat populației ce este acest certificat verde? Nu s-a explicat. Certificatul verde ar trebui să fie ușor de obținut, trebuie să te poți și testa, nu poți exclude. În lipsa unei politici coerente care să ducă la vaccinarea mai multor cetățeni decât s-au vaccinat, trebuie să le oferi și această alternativă, a testării.

Vreau să vă spun că noi testăm cam de 5-6 ori mai puțin decât testează alte țări care au trecut printr-o situație similară cu noi ca număr de cazuri. Întâlnirile avute cu OMS au pus accentul pe acest lucru, acces la testare, mai ales în zonele rurale. Cum putem să îi dăm unei persoane vârstnice din mediul rural certificatul verde dacă s-a vaccinat?”, a completat specialistul.