Incidența comerțului ilicit cu țigarete se menține la cote ridicate în Uniunea Europeană, cu un total de 56,6 miliarde de țigarete de proveniență ilegală consumate în 2014. Un nou studiu publicat de KPMG pe 28 mai confirmă că țigaretele de proveniență ilegală reprezintă 10,4% din consumul total de țigarete din UE și costă contribuabilii și comunitățile pierderi la bugetele de stat de peste 11 miliarde de euro pe an. Luate împreună, miile de tranzacții realizate de infractorii implicați în piața ilegală de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de țigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.

În ultimii ani, proveniența și tipul produselor ilicite disponibile pe piața neagră au continuat să evolueze, în timp ce tendința ascendentă a nivelului comerțului ilegal în UE a fost moderată. De exemplu, în 2014, peste 8 din 10 țigarete ilicite au provenit din afara UE, în creștere cu 10% față de 2013. În schimb, circulația acestora în interiorul UE continuă să scadă, pe fondul întăririi controlului instituit de industrie pe lanțul de aprovizionare și al micșorării diferențelor de preț între statele membre UE.

Între concluziile studiului KPMG privind comerțul ilegal cu țigarete în România, în 2014, se numără și:  15,6% – nivelul consumului de țigarete contrafăcute sau de contrabandă în România; cele mai afectate zone sunt Nord-Est, cu 33%, respectiv Vest, cu 28% prezență a produselor ilicite; în 2014, 89% din totalul țigaretelor contrafăcute au avut timbru de Ucraina;

„Illicit whites” – țigaretele care sunt de regulă produse legal într-o țară, dar sunt traficate la nivel transfrontalier în alte țări, unde au distribuție legală limitată sau nu au deloc – proliferează, de asemenea, în Uniunea Europeană. Conform KPMG, deși contrabanda cu branduri renumite a devenit mai puțin răspândită, volumul de „illicit whites” a crescut exponențial din 2006 până în 2014, de la zero la 37% din totalul țigaretelor de proveniență ilicită.

„Peste 50% din produsele de contrabandă care ajung în România sunt de proveniență necunoscută, tipice crimei organizate. Chiar dacă prognoza pentru 2014 era una optimistă datorită aprecierii leului față de euro, decizia luată în decembrie 2013, de a indexa cursul de schimb Euro/Leu folosit pentru accize, a avut efecte negative care s-au tradus, în special, prin contracția pieței legale de țigarete în favoarea celei ilegale. Acesta a fost motivul pentru care, în 2014, prețurile la țigarete au crescut nefiresc de mult, în contradicție cu realitățile economice, adâncind și mai mult diferențele de preț dintre piața românească și vecinii noștri, Moldova, Ucraina și Serbia. Devalorizarea Grivnei din Ucraina și “războiul de prețuri” din Moldova, combinate cu creșterea forțată din România au adus diferențele la niveluri mai mari decât cele consemnate în 2009-2010, perioadă în care nivelul contrabandei cu țigarete a atins maximul istoric de 36% din totalul consumului”, a spus Adrian Popa, Director Corporate Affairs la British American Tobacco Romania.

De asemenea, potrivit Soraneiantho, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania,
nvelul comerțului ilicit cu țigarete din România a depășit anul trecut cu peste 50% media europeană, ajungând la 15,6%. iar faptul că, în aceeași perioadă, piața legală a scăzut cu 2%, a fost contrabalansat de creșterea comerțului ilicit. ”Acest fenomen ne arată încotro se îndreaptă, tot mai mult, preferințele consumatorilor români, care se expun astfel riscurilor generate de consumul produselor de proveniență ilegală, manufacturate în condiții îndoielnice și având componente neconforme normelor UE. Având în vedere că prezența produselor „illicit whites” generează efecte nedorite pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în conformitate cu datele studiului KPMG, putem afirma că această situație alarmantă este cauzată, în mare măsură, de diferențele de preț, alimentate de necoordonarea măsurilor fiscale pe piața locală cu cele de protecție a granițelor României și UE”, a spus Sorana Mantho.

În ceea ce privește rezultatele la nivelul UE, studiul arată că:

·    În 2014, 10,4% din totalul țigaretelor consumate în UE au fost de proveniență ilegală, față de 10,5% în 2013 și 11,1% în 2012;

·    În 2014, volumele totale de țigarete de proveniență ilegală au scăzut cu 3,3%, la 56,6 miliarde de țigarete;

·    În 2014, circulația mărcilor de „illicit whites” a crescut cu 8%, până la 21,2 miliarde de țigarete, consumul acestor produse fiind cel mai răspândit în Polonia, Italia, Spania și Grecia;

·    Pierderile provocate de comerțul ilicit cu țigarete sunt în valoare de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat ale statelor membre.