Potrivit răspunsurilor oferite de cele peste 50 de bănci participante la studiul de piață al KPMG, finanțarea imobiliară în Europa Centrală și de Est (ECE) a dat semne de reînvigorare în ultimele 12 luni, dar evoluția pieței continuă să rămână incertă.
Comparativ cu anul 2010,a avut loc o creștere considerabilă a tranzacțiilor imobiliare, însă aceste investiții au fost extrem de diferite, în funcție de țară și clasa de activ. Băncile sunt mai degrabă interesate de calitatea portofoliului lor și de restructurarea creditelor neperformante, procedură preferată față de executarea silită. În România, sectorul imobiliar este încă într-o situație de stagnare relativă iar băncile vor continua, probabil, să fie prudente în activitatea de creditare, dată fiind proporția de credite neperformante din portofoliile acestora, după cum reiese din sondaj. Investițiile imobiliare
românești au scăzut după 2008, dar există anumite semne de reînnoire a interesului, în special din partea dezvoltatorilor chinezi.
“Ca și în multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunitățile prezente pe piața românească și acoperă anumite goluri
lăsate de investitorii mai precauți care au fost mai reticenți față de piețele emergente după 2008”, a declarat Ori Efraim, Partener și Coordonatorul Departamentului de Real Estate al KPMG în România.
Majoritatea reprezentanților băncilor participante la sondaj nu au avut o opinie nici clar deschisă nici explicit negativă față de finanțarea proiectelor imobiliare. Cu toate acestea, abordarea lor față de acordarea de fonduri pentru proiecte imobiliare variază mult de la o regiune la alta. Din punct de vedere al preferințelor sectoriale, acestea sunt extrem de neuniforme și diferite de la o țară la alta.
În Ungaria și Serbia, sectorul retail este primul în topul preferințelor, în timp ce în Republica Cehă, Polonia și România sectorul clădirilor pentru birouri este mai preferat. În Austria sectorul clădirilor de birouri, sectorul industrial și retail împărtășesc toate un grad similar de interes din partea băncilor. În Bulgaria, Slovenia și Țările Baltice, sectorul industrial/logistic se află în topul priorităților în timp ce sectorul hotelier/al stațiunilor turistice este în general cel mai puțin preferat sector, relevă studiul KPMG.