România va primi șase miliarde de euro din Fondul Social pentru Climă

Veste bună pentru cei care stau la casă! România se numără printre cei mai mari beneficiari ai Fondului Social pentru Climă. Țara noastră urmează să primească 9,25% din pachetul de finanțare în valoare de 65 de miliarde de euro.

Asta înseamnă că România va primi șase miliarde de euro, fonduri care vor fi alocate pentru sprijinirea grupurilor vulnerabile, a românilor aflați în sărăcie energetică sau de transport.

Pachetul de finanțare este disponibil pentru perioada 2026-2032. Acesta își propune să atenueze posibilele efecte negative asupra gospodăriilor generate de introducerea mecanismului de taxare a carbonului ETS 2.

Potrivit Euractiv, noul mecanism de taxare a combustibililor fosili utilizați în încălzirea locuințelor și transportul rutier va fi aplicat în UE începând cu anul 2027.

Un raport realizat de Centrul pentru Studiul Democrației evidențiază necesitatea acordării unei atenții speciale statelor membre din Europa Centrală și de Est în contextul implementării acestui mecanism și a Fondului Social pentru Climă.

Acest lucru se datorează faptului că în aceste țări se înregistrează venituri mai scăzute decât media UE. Așadar, există un număr mare de clădiri vechi și ineficiente energetic, iar dependența de combustibili poluanți pentru încălzire este semnificativă.

casa la curte
Case zonă rurală / SURSA FOTO: Dreamstime

Mare parte a populației din mediul rural locuiește în case ineficiente din punct de vedere termic

Conform aceluiași document, în regiunile menționate, o proporție semnificativă a populației locuiește încă în zone rurale, în locuințe ineficiente din punct de vedere termic, lipsite de resurse financiare pentru a fi izolate termic și dependentă de utilizarea combustibililor ineficienți pentru încălzire.

Toate aceste aspecte contribuie la niveluri ridicate de sărăcie energetică.

„În România, gospodăriile care utilizează dispozitive pe bază de gaz pentru încălzirea locuințelor și sunt deja sărace energetic vor fi cele mai vulnerabile în fața ETS 2. Însă și alte tipuri de gospodării vor fi impactate indirect de către sistemul ETS 2.

Prin urmare, o mare miză este de a dezvolta programe adaptate nevoilor energetice ale gospodăriilor cu venituri mici și medii care sunt vulnerabile în fața oricăror majorări de prețuri.

Aceste gospodării sunt deja în precariat sau în risc mare de sărăcie energetică, dacă nu vor beneficia de intervenții pe termen lung.

Una dintre cele mai importante sarcini ce revine autorităților în perioada următoare este de a identifica și profila gospodăriile care vor fi cel mai mult afectate”, spune Andreea Vornicu, cercetătoare în cadrul Centrului pentru Studiul Democrației și co-autoare a studiului.

Pentru a accesa fondurile disponibile prin Fondul Social pentru Climă, statele beneficiare trebuie să dezvolte, până la mijlocul anului 2025, planuri de acțiune clare și cuprinzătoare.

Aceste planuri trebuie să identifice gospodăriile vulnerabile la creșterea facturilor la energie. Trebuie, de asemenea, să includă utilizatorii vulnerabili de transport.