Anual 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare, 18% de diferite forme de cancer, iar 5% de boli respiratorii, precizează Asociaţia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Cu toate acestea, în România se face prea puţină prevenţie a acestor boli care macină populaţia, dar şi bugetul sănătăţii.
România alocă cei mai puţini bani pentru îngrijirea bolnavilor, aproximativ 48 de euro de persoană pe an şi este pe locul 3 la nivel european la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, dupa Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situeaza Danemarca, Franta si Israel unde mai putin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare, arată analiza ARPIM.
Importanța unor programe de prevenție reiese și din statistici: mai mult de jumătate dintre adulții Europei sunt supraponderali, iar 17% sunt obezi. Rata  obezității s-a dublat din 1990 până în prezent și este acum de 8% în România și Elveția și de peste 25% în Ungaria și Marea Britanie.  Obezitatea și fumatul sunt principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare și cauzele principale pentru 36% dintre decesele survenite în rândul populației UE.
România este pe locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor, arată datele oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon.
Poate cel mai bun exemplu pentru lipsa de preocupare pentru prevenţie este modul în care România a devenit una dinter puţinele ţări din Europa din care tuberculoza nu a fost eradicată. Februarie 2013 era termenul stabilit de Ministerul Sănătăţii pentru reanimarea Institutul Cantacuzino, aflat "pe butuci" nu mai produce vaccinul anti tuberculoză. În lipsa acestuia, Ministerul Sănătății a cumpărat vaccinul din Danemarca, iar mai mulți bebeluși s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinați cu acest produs.