Conform sursei citate, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a primit, miercuri, o delegaţie a Israel Electric Corporation (IEC), condusă de Sergo Braunstein, şef Direcţie Exploatare Linii şi Staţii Electrice. La întâlnire a participat şi Dan Ben-Eliezer, ambasadorul statului Israel în România, dar şi Moshe Hershko, director pentru Dezvoltarea Afacerilor IEC.

'Agenda discuţiilor a cuprins posibilităţile de cooperare în domenii precum securitatea cibernetică, eficienţa energetică, energiile alternative, participarea IEC la modernizarea unor centrale electrice din România, cât şi cooperarea dintre companiile româneşti şi cea din Israel în proiecte comune, în terţe ţări. Cu această ocazie, părţile au convenit înfiinţarea unui Grup Mixt de lucru care să identifice noi proiecte de cooperare şi să analizeze posibilităţile concrete de acţiune în domeniile menţionate', se arată în comunicatul citat.

Valoarea schimburilor comerciale bilaterale dintre România şi Israel era, la 30 septembrie, de 348,1 milioane dolari, în creştere cu  2,1% faţă de aceeaşi  perioadă a anului trecut. Exporturile româneşti au fost de 258,1 milioane dolari, în creştere cu 3,98%, iar importurile din Israel au fost de 90 milioane dolari, mai mici cu 2,81%.

La 31 octombrie, statul Israel s-a situat pe locul 33 în clasamentul ţărilor cu investiţii străine directe în România, cu un capital investit de 80 milioane de dolari şi un număr de 6.714 societăţi comerciale cu participare de capital israelian. Principalele proiecte de investiţii s-au situat în domenii precum: aeronautică, industrie alimentară, farmaceutică, infrastructură şi imobiliare.

'Exporturile româneşti în Israel în anul 2014 au cuprins produse minerale, alimentare, din lemn şi metal, maşini şi echipamente, mijloace de transport. Achiziţiile din Israel includ, în principal, produse chimice şi farmaceutice, maşini şi echipamente, metale şi produse din metal, produse din material plastic şi cauciuc, instrumente optice', se mai spune în comunicat.

AGERPRES