UPDATE

Şi Senatul României, întrunit miercuri în sesiune extraordinară, a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru ratificarea Protocoalelor de aderare a Finlandei şi Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord.

S-au înregistrat 96 voturi „pentru”, iar un senator nu a votat.

Ştirea iniţială

România a ratificat aderarea Finlandei și Suediei la NATO. 227 de voturi în Camera Deputaților

România a ratificat aderarea Suediei și a Finlandei la Alianța Nord Atlantică (NATO), în cursul zilei de miercuri, 20 iulie. 277 de parlamentari români au votat „pentru”, în timp ce trei au ales să se abțină.

Acum urmează ca senatorii să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a vota și ei protocolul votat de parlamentari. Se așteaptă ca rezultatul de la Camera Deputaților să fie obținut și la Senat.

România a anunțat, prin prim-ministrul Nicolae Ciucă, că susține aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică (NATO), încă de când acestea și-au anunțat intențiile. Votul de miercuri face ca România să fie printre primele țări care ratifică protocolul de aderare al celor două țări la Alianța Atlanticului de Nord.

Ratificarea aderării Finlandei și a Suediei la NATO, un răspuns ferm pentru Federația Rusă

În plenul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a precizat că ratificarea aderării Finlandei și a Suediei la Alianța Nord Atlantică (NATO) este un răspuns ferm pentru Federația Rusă, fiind, de asemenea, și o dovadă a solidarității europene.

„Ratificarea de către ţara noastră a aderării Suediei şi Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică reprezintă un răspuns ferm pentru Federaţia Rusă, este o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde, nedrepte şi profund ilegale. Solidaritatea întregii Europe cu Ucraina şi poporul său este între elementele fundamentale pe care nu le-am crezut vreodată posibile.

Tocmai de aceea, acum, regimul de la Kremlin caută cu disperare fisuri şi breşe în acest mecanism, speră să poată sabota şi submina prin încercarea de a provoca crize alimentare şi energetice. România a mers pe acest traseu al solidarităţii din primele clipele invaziei Rusiei în Ucraina”, spunea Marcel Ciolacu.

Președintele Partidului Social Democrat (PSD) a mai spus că România știe să ajute prin fapte un vecin care trece printr-o situație grea.

„România este un aliat sincer şi deschis pentru ca Finlanda şi Suedia să se simtă ca membre ale NATO, aşa cum se simte azi România, să beneficieze de cele mai importante garanţii de securitate din întreaga istorie, garanţii cât se poate de concrete şi vizibile după declanşarea invaziei ruseşti”, a mai spus liderul social-democraților.

Aderarea celor două țări va duce la o apărare mai eficientă a Flancului Estic

Deputatul PNL Florin Alexe a spus că aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord Atlantică (NATO) va duce la o apărare mai eficientă a Flancului Estic.

„Candidaturile depuse de Regatul Suediei şi Republica Finlanda la 18 mai 2022 reprezintă un moment istoric nu doar pentru cele două state, dar şi pentru Alianţa Nord-Atlantică în ansamblul său. Prietenii noştri suedezi şi finlandezi şi-au exprimat limpede şi în mod suveran dorinţa de a se alătura alianţei, călăuziţi de acele valori şi principii care ne leagă şi care au stat la baza înfiinţării acestei organizaţii.

Ca state membre NATO, Suedia şi Finlanda îşi vor putea apăra mai bine cetăţenii şi teritoriul, obiectivele strategice şi de politică externă, dar avem convingerea că vor fi şi contribuitori neţi la stabilitatea regiunii baltice şi a celei arctice şi la consolidarea rezilienţei tuturor statelor partenere. România îşi exprimă convingerea că aderarea celor două state va contribui, de asemenea, la o apărare mai eficientă a Flancului estic, din sudul acestuia la Marea Neagră până în nordul său”, spune acesta.