Radu Florescu, viitorul descoperitor al adevăratei legende a lui Dracula, a părăsit România pentru Londra la doar 13 ani, înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Acolo, tatăl său era consilier la Legația României.

Florescu a câștigat o bursă la Christ Church, Universitatea Oxford, unde a studiat artele și literele. Ulterior, și-a continuat studiile în Statele Unite, la Indiana University, obținând diploma de doctor în istorie.

De numele lui Radu Florescu se leagă o carieră academică cu adevărat impresionantă

Radu Florescu
SURSA FOTO: nytimes.com

În 1953, Florescu s-a alăturat Boston College din Massachusetts, unde a avut o carieră didactică impresionantă: asistent universitar, profesor colaborator, profesor asociat și profesor titular, până în 1997 când i-a fost conferit titlul de profesor emerit.

A fondat și a condus Centrul de Studii Est Europene între 1986 și 2008, sprijinind studenții români prin burse și promovând cultura și istoria României. A donat sute de cărți despre istoria țării către biblioteca colegiului și a organizat numeroase simpozioane culturale.

Radu Florescu a fost, de asemenea, consilier al senatorului Edward Kennedy pentru afacerile externe legate de România și colaborator al Departamentului de Stat al SUA în timpul regimului comunist.

În 1996, a fost numit consul onorific al României la Boston, rol în care a supravegheat votul românilor din zonă, iar în 2004 a fost invitat la Casa Albă de președintele Bill Clinton cu ocazia aderării României la NATO.

Descoperirea istorică a lui Dracula

În 1972, împreună cu Raymond T. McNally, profesor la Boston College, a publicat bestsellerul „În căutarea lui Dracula – O istorie adevărată a lui Dracula și legendele cu vampiri”. Lucrarea, care a folosit mitul lui Dracula pentru a aduce la lumină adevărul istoric despre Vlad Țepeș, a fost tradusă în 15 limbi și a inspirat șase documentare internaționale.

Inițial, cartea a fost interzisă în România comunistă, dar a fost publicată după 1990. Succesul său a adus lui Florescu invitația de a apărea în emisiunea „The Tonight Show Starring Johnny Carson”.

Al doilea volum al său, „Dracula – Prințul cu multe fețe; viața și timpurile sale”, a fost la fel de apreciat, iar de-a lungul timpului, a continuat să publice lucrări valoroase despre domnitor și istorie românească.

A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer

Radu Florescu a fost căsătorit cu franțuzoaica Nicole din 1950 și au avut patru copii. A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer în anul 2000, pentru meritele sale în promovarea culturii românești.

A trecut în neființă la 18 mai 2014 în Franța, fiind răpus de o complicație pulmonară. Însă Radu Florescu a lăsat în urma sa o moștenire academică și culturală vastă, care cu greu va putea fi vreodată egalată sau chiar întrecută.