Cu o lună înainte de sfârșitul ciclului de injectare gaze în depozite, România a început deja extracția lor. De ieri, 28 septembrie, firmele care au stocat gaze au început să le extragă, în limita a 2,3 milioane de mc. Azi, 29 septembrie, extracția a urcat la 3 milioane mc.

În același timp, stocarea continuă se face în paralel cu extracția, 6 – 6,5 milioane mc zilnic, arată datele Transgaz.

Faptul că țara noastră a început deja să extragă gaze poate fi pus pe seama faptului că producția curentă nu este suficientă pentru consum, iar importurile sunt limitate. Sondele Petrom și Romgaz extrag circa 20 de milioane mc zi. Importul rămâne la 5,8 milioane mc zilnic, exclusiv de la Gazprom, via TurkStream și Bulgaria.

De ieri, din Ungaria, nu mai intră nimic (nici nu se exportă), o rută care a fost, tot acest an, folosită atât pentru exporturi – de fapt, tranzit de gaze prin România, dar și pentru importuri. Ungurii nu au mai rezervat, pentru octombrie, capacitate de export în România, pe gazoductul Arad-Szeged. Nu au rezervat nici pentru import, iar acest lucru are legătură cu faptul că, de la 1 octombrie, vecinii noștri vor folosi ruta din Serbia pentru a aduce gaze de la ruși, din Turk Stream.

Vești proaste pentru Transgaz. Ungaria iese din schemă

Acum câteva zile, Ungaria și Gazprom au semnat un nou acord pe termen lung– 15 ani, pentru 4,5 miliarde mc pe an, iar directorul companiei ruse Alexei Miller a spus că, din octombrie, se vor folosi două rute pentru aducerea mărfii: cea din Serbia, pentru 3,5 miliarde mc, și cea din Austria, încă 1 miliard de metri.

Așadar, Ungaria nu mai are nevoie, la modul constant, pe termen lung, de ruta românească de tranzit pentru a aduce gaze, ceea ce este o veste proastă pentru Transgaz, care este privată de tarifele de tranzit aferente. Nu înseamnă însă că Ungaria nu poate aduce gaze prin România, o poate face, dar doar punctual, în situații conjuncturale de piață, fără ca acest lucru să fie predictibil, pe termen lung.

România are o producție anuală, împărțită aproape egal între Romgaz și Petrom, de circa 10 miliarde de mc. Încă 1,5-2 miliarde mc se importă din Rusia. Anul acesta, importurile vor și mai mari, pentru că producția locală tot scade, din pricina depletării treptate a zăcămintelor și, pe de altă parte, pentru că, în prima parte a anului, rușii au venit cu prețurile mai bune decât cele locale. Din vară și până în prezent, importurile au mai scăzut, în cantitate, dar continuă la valori relativ ridicate, relatează economedia.ro