Și în loc să își cheltuiască economiile pentru consum, preferă să păstreze banii la bancă. Mintea ne-a fost luminată de premierul Emil Boc, care a dat aceste declarații la TVR, să fie sigur că îl aude tot poporul. Trecem peste utilizarea aiuritoare a termenului „nihilist“ și încercăm să vedem care sunt, de fapt, problemele ridicate de premier și, mai ales, care este nivelul său de înțelegere a economiei.

Nu știu dacă primul-ministru a intenționat de la bun început să facă declarații mincinoase. Cu doar câteva zile înainte de ieșirea de pe postul național de televiziune, un studiu al ING Bank arăta că doar o treime dintre români au un cont de economii (jumătate față de media globală), iar valoarea economiilor reprezintă doar 7% din venitul lunar (fiind incluse aici și planuri de pensii private, asigurări etc.). Dacă ne uităm și la veniturile românilor, o să observăm că nici nu prea mai au de unde să economisească – inflația rămâne mare, veniturile stagnează sau scad, iar așteptările pentru 2011 sunt mai degrabă pesimiste. Totuși, economisim. Aproximativ 5 miliarde de euro în ultimii doi ani, după cum arată datele Băncii Naționale. Bani care se află, într-adevăr, în depozite bancare și pe care premierul Emil Boc ar vrea să îi vadă „investiți“ în consum, în mâncare, ceva bunuri nealimentare, taxe, impozite, energie electrică, gaze naturale, combustibili. Acestea sunt destinațiile „preferate“ ale românilor pentru cheltuieli, deoarece reprezintă peste 90% din venituri, conform INS.

Oare ce cheltuieli crede premierul că ar trebui majorate? Taxele, impozitele și utilitățile sunt consumate oricum. Să mâncăm mai mult? Sau să bem mai mult? Dar oare băncile ce fac cu banii de la populație? Îi țin în seifuri ca să se poată juca ofițerii de credite cu ei în weekend? Sau, cel puțin teoretic, îi utilizează pentru credite (atât către persoane fizice, cât și juridice), astfel încât să își acopere dobânda oferită deponenților și să rămână și cu profit? Și nu este mai bine ca o bancă să strângă economiile de la mulți pentru a putea da împrumuturi de valoare mare, cum ar fi cele către companii? Care să folosească banii pentru dezvoltare și să crească, să angajeze oameni, să plătească mai multe taxe… Culmea este că nici băncile nu prea dau credite; pe de o parte pentru că nu au cui, și pe de alta pentru că suflă și în iaurt. Iar președintele Traian Băsescu ne spune că oricum stăm pe linii de creditare de miliarde de euro (vreo 4), pe care nu le folosim. Soluția creșterii consumului cu banii pe care românii îi economisesc și ieșirea în acest fel din criză este o himeră. Ca să nu zic o prostie.