Românii din străinătate vor putea solicita servicii consulare online

Veste bună pentru românii din străinătate! Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 62/2019 privind activitatea consulară, a transmis Administrația Prezidențială.

Scopul acestui act normativ este de a sporii gradul de digitalizare al serviciilor consulare, prin introducerea posibilității pentru cetățeni de a accesa serviciile consulare online. Astfel, se elimină necesitatea prezenței fizice la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular.

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic.

În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată”, arată legea.

De asemenea, categoriile de servicii consulare care pot fi solicitate sau furnizate în format electronic.

Documentele eliberate ce pot fi expediate prin servicii de curierat, precum și procedura de depunere și soluționare a cererilor respective, împreună cu orice alte aspecte conexe, sunt stabilite prin ordin al ministrului afacerilor externe.

„Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni, prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se înregistrează cetăţenii români aflaţi în străinătate, se procesează şi se centralizează evaluările, sugestiile şi propunerile venite de la cetăţeni, se poartă corespondenţa interinstituţională, se ţine evidenţa cazurilor de asistenţă şi protecţie consulară, se emit şi se eliberează, după caz, documente specifice”, mai precizează sursa citată.

În plus, diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari utilizează, în funcție de caz, semnături electronice calificate, conform prevederilor actului normativ.

„Ordinul ministrului afacerilor externe prevăzut la art. 26 alin. (5) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară, cu modificările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, mai prevede legea.

Alte decrete semnate de președintele Klaus Iohannis miercuri, 10 ianuarie

Șeful statului a semnat un decret pentru promulgarea legii care completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 119/2006, referitoare la unele măsuri necesare pentru implementarea unor regulamente comunitare începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, mai precizează Administrația Prezidențială.

Totodată, Klaus Iohannis a promulgat și decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 (PL-x 602/18.10.2023).

Sancțiuni mai dure pentru cei care modifică Drapelul

Amintim că luni, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede sancțiuni consistente în cazul în care drapelul este modificat.

Aceasta impune sancțiuni pentru încălcarea interdicției de a adăuga pe drapelul României inscripții și simboluri neaprobate prin lege sau regulamente militare.

Prin modificarea adusă articolului 20 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, se stabilește contravenția și sancțiunile pentru această abatere.

Cetățenii sunt acum obligați să manifeste respect față de drapelul României și imnul național. Astfel, li se interzice adăugarea oricăror inscripții sau simboluri neaprobate. Mai multe puteți citi aici.