Capital: Domnule Roibu, atat in randul mass-media, cat si al opiniei publice, exista in continuare impresia ca grupul canadian Exall nu este decat un investitor financiar care a cumparat Oltchim ca sa-l vanda mai departe, bineinteles cu un profit frumos. Care este parerea dumneavoastra?
Constantin Roibu: In primul rand, Exall nu este inca actionarul majoritar al Oltchim pentru ca nu a achitat la APAPS cele 10 milioane de dolari cat inseamna pachetul majoritar de actiuni. Pana nu platesc, nu au ce cauta la Oltchim. Eu nu am timp de pierdut cu plimbari prin societate sau discutii despre ce ar trebui sa facem in viitor. Ei trebuie sa plateasca acesti bani pana la 25 iulie. Pana atunci, orice speculatii sunt de prisos. Cred insa ca Exall este o companie serioasa si ca nu umbla cu artificii financiare. E treaba lor daca investesc la Oltchim cu gandul de a vinde mai departe catre un investitor strategic. Pentru mine conteaza ca la societatea pe care o conduc sa se realizeze investitiile asumate de investitor, iar angajatii sa nu fie concediati.
Capital: Cu alte cuvinte, dumneavoastra chiar credeti in Exall?
Constantin Roibu: Domnule, daca vin cu BERD, IFC si Lavalin bineinteles ca eu cred in ei. Situatia este urmatoarea, pe mine nu m-a interesat cu cat vinde APAPS pachetul majoritar de actiuni. Am fost interesat, in schimb, sa intre bani in societate pentru investitii. Eu am fortat nota la fostul FPS si am impus obligativitatea realizarii unor investitii de cel putin 100 milioane de dolari.
Capital: Ar trebui, totusi, sa fiti la curent cu faptul ca Exall nu are bani pentru investitiile asumate la Oltchim si ca, pentru a face acest lucru, a infiintat compania „Oltchim Aquisitions”.
Constantin Roibu: Aveti dreptate. Exall cauta sa atraga in aceasta afacere mai multi investitori financiari, cum ar fi BERD, IFC sau diverse fonduri de investitii care sunt pe piata americana sau in Europa, care sa vina cu bani si sa completeze cei 150 milioane de dolari necesari pentru realizarea investitiilor asumate. Practic, respectiva suma va fi utilizata si la majorarea de capital a Oltchim. Exall nu este un investitor strategic, ci unul financiar, care va forma in jurul lui un consortiu. Ei vor sa ramana actionari majoritari, motiv pentru care doresc ca respectivii investitori sa nu plaseze mai mult de 10 milioane de dolari fiecare. Exall spune ca vrea sa ramana cu cel mult 35-40% din actiunile Oltchim, in timp ce ceilalti parteneri din consortiu sa nu detina mai mult de 10%. In plus, din cate stiu eu, companiile PVC Group si SNC Lavalin sunt interesate sa faca parte din respectivul consortiu. Aportul de capital pentru investitii trebuie sa vina in trei ani de zile. In primul an, 100 de milioane de dolari, iar in urmatorii doi ani, 50 milioane de dolari.
Capital: E adevarat ca intre presedintele Exall Resources, Stephen G. Roman, si cel al Gabriel Resources Frank Timis exista o intelegere pentru Oltchim? Se mai spune ca Timis e de fapt creierul acestei afaceri.
Constantin Roibu: Va spun un singur lucru. Daca il prind pe Frank Timis pe la poarta Oltchim, il dau imediat afara. Nu are ce cauta aici. Sa-si vada de aurul lui de la Rosia Montana. In ceea ce-l priveste pe Stephen Roman, eu ma indoiesc ca a fost adus in Romania de Timis. Exall este totusi o companie cotata la Bursa din Toronto si nu cred ca-si permite sa faca inginerii financiare cu Oltchim.
Capital: De privatizarea Oltchim a mai fost interesat, la un moment dat, si fondul de investitii Broadhurst, condus de Siminel Andrei. Ce s-a intamplat cu respectiva oferta ?
Constantin Roibu: Eu cred ca Broadhurst a mers de la bun inceput la mica ciupeala, din moment ce au oferit doar 200 de lei pe actiune. Cred ca ei au sperat ca APAPS sa refuze oferta Exall si sa primeasca pe Broadhurst la negocieri. Eu chiar m-am luptat si l-am adus pe domnul Siminel in Consiliul de Administratie al companiei. Daca el avea o intentie serioasa vizavi de Oltchim, trebuia sa se bata. Dar nu a facut-o, asa ca nu mai are rost sa discutam acest subiect.