'Iranul are cele mai mari rezerve de gaze, dar suntem în urmă cu extracţia şi trebuie să ne gândim mai întâi la cererea internă', mai ales că uneori Iranul se confruntă în timpul iernii cu un deficit în aprovizionarea cu gaze, a semnalat preşedintele Rohani într-un interviu acordat postului rus de televiziune Rossia.

'Avem în jurul nostru numeroşi clienţi. Toţi vecinii noştri din est, vest şi sud doresc să cumpere gaze pe care în acest moment nu le extragem', a adăugat preşedintele iranian. Aşadar, 'nu se întrunesc condiţiile ca Iranul să furnizeze (Uniunii Europene) gazele care nu vor mai fi primite din Rusia dacă aceasta sistează livrările', a conchis el.

Într-un interviu acordat în luna aprilie cotidianului german Handelsblatt, ministrul iranian al industriei, Mohammad Reza Nematzadeh, a declarat că ţara sa poate fi pentru Europa un furnizor de 'încredere şi sigur pe termen lung' în ce priveşte gazele naturale. Dar el a precizat atunci că, deşi Iranul intenţionează să joace un rol tot mai important pe piaţa mondială a gazelor, nu vrea să fie un concurent al Rusiei.AGERPRES