Robert Zoellick a fost ales cu unanimitate de voturi de catre cei 24 de membri ai Consiliului de Administratie al Bancii Mondiale pentru pozitia de presedinte, informeaza Associated Press.

Presedintele Bush l-a nominalizat pe fostul responsabil pentru politicile comerciale ale Statelor Unite si unul dintre principalii diplomati ai tarii pentru postul de presedinte al Bancii Mondiale in data de 30 mai. Zoellick ii va succede lui Paul Wolfowitz, care va demisiona la sfarsitul lunii iunie, dupa doi ani in functie, in urma scandalului legat de salariul acordat lui Shaha Riza, o angajata a institutiei, totodata prietena sa, in 2005. Zoellick ocupa in prezent o pozitie de director executiv la banca de investitii Goldman Sachs si a mai fost luat in considerare pentru conducerea Bancii Mondiale la plecarea lui James Wolfensohn, dar Bush l-a ales pe Paul Wolfowitz.   

Banca Mondiala a fost infiintata de 1945 pentru a reconstrui Europa dupa cel de-al doilea razboi mondial si are 185 de membrii. Statele Unite sunt cel mai mare actionar al bancii si cel mai mare contribuitor.

Sursa: AP 26 Iunie 2007

  

Te-ar putea interesa și: