Roatiş a subliniat marţi, că măsurile pe care le va propune sunt de eficientizare şi de atribuire de responsabilităţi. 

Precizările şefului ANSVSA vin în urma declaraţiilor făcute marţi de liderul Federaţiei Sindicale a Veterinarilor din România (FSVR), Romeo Manea, potrivit cărora reorganizarea Autorităţii va duce la bulversarea sistemului precum şi la o posibilă slăbire a calităţii controlului alimentar. 

"Eu am venit în aprilie la conducerea ANSVSA şi măsurile pe care le propun sunt, în primul rând, cele de eficientizare în sensul atribuirii de responsabilităţi fiecăruia din serviciile veterinare, iar în al doilea rând, sunt legate de faptul că sistemul trebuie reaşezat pentru că el a fost mutilat. Acest sistem trebuie să funcţioneze ceas pentru că el asigură protecţia şi sănătatea cetăţenilor României şi a animalelor", a declarat, marţi, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş. 

Roatiş afirmă că politica strategică a serviciilor veterinare nu este făcută de federaţia sindicală din sector, iar în Hotărârea de Guvern de reorganizare au fost deblocate alte 300 de posturi, în timp ce salariile angajaţilor au fost deja majorate. 

"Politica strategică a serviciilor veterinare nu o face federaţia sindicală atât timp cât li s-au mărit salariile, bugetul ne-a fost suplimentat la ultima rectificare tocmai ca să funcţionăm şi să fim funcţionali pentru România. În Hotărârea de Guvern de reorganizare scoatem alte 300 de noi locuri de muncă cu 250 de maşini şi vom face distribuţia lor în funcţie de numărul de unităţi din teritoriu, de ferme. Facem o echilibrare nu o egalizare. Dăm mai mult acolo unde este necesar mai mult. Dar, cel mai important lucru este că ne întoarcem la circumscripţii şi la verificarea modului în care îşi fac atribuţiile medicii veterinari în teritoriu, fiecare având responsabilitate", a explicat Roatiş. 

Preşedintele ANSVSA a subliniat că nu va fi schimbat niciun director, iar tot ceea ce a prezentat liderul sindical este doar "o lozincă". 

"Nimeni nu doreşte politizarea sistemului, nu va fi schimbat niciun director pe criterii politice şi nu se întâmplă ca 51% să fie schimbaţi. Este o lozincă. Eu m-am adresat confederaţiei sindicale, le-am prezentat lor şi m-am adresat tuturor membrilor de sindicat care mi-au trimis 500 de pagini de formulări de solicitare de reorganizare, dar neschimbând măsurile nu poţi să obţii rezultate. În doi ani şi jumătate de ce nu le-au schimbat, dacă nu au fost bune?", a mai spus Roatiş. 

Şeful ANSVSA a afirmat că declaraţiile liderului sindical aduc prejudicii şi deficit de imagine Autorităţii, care este "o instituţie mult prea importantă pentru cetăţenii României şi pentru toată Europa". 

Radu Roatiş se află în aceste zile într-o vizită oficială în Iran, alături de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Potrivit ANSVSA, necesitatea reorganizării sistemului sanitar veterinar a fost exprimată în scris de către conducerile Direcţiilor Judeţene cu propuneri şi sesizări privind multiplele disfuncţionalităţi şi vulnerabilităţi ale actualei organizări, "problemele identificate indicând deficienţe majore ale structurilor organizatorice ANSVSA şi DSVSA, precum şi în modul de repartizare al sarcinilor şi al atribuţiilor de serviciu". 

"Toate aceste deficienţe nu pot fi soluţionate prin simple rectificări ale Regulamentelor de Organizare şi Funcţionare sau ale organigramei detaliate, respectiv prin Ordine ale preşedintelui ANSVSA, ci numai prin modificarea HG nr. 1415/2009", relevă ANSVSA. 

Preşedintele FSVR, Romeo Manea, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că sistemul sanitar-veterinar este în prezent într-o oarecare măsură bulversat, iar reorganizarea ANSVSA va duce la o bulversare totală a acestui sistem foarte important pentru siguranţa alimentară a cetăţenilor. 

"Sistemul sanitar-veterinar este în prezent într-o oarecare măsură bulversat, iar reorganizarea ANSVSA conform Ordonanţei pe care preşedintele Radu Roatiş doreşte să o legalizeze va duce la o bulversare totală a acestui sistem foarte important pentru siguranţa alimentară a cetăţenilor. Atragem atenţia că proiectul duce la schimbarea tuturor directorilor din direcţiile sanitar-veterinare schimbându-se totodată până la 50% din atribuţiile acestora. Nu se poate face reorganizare prin dezorganizare", a precizat Romeo Manea. 

Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional al FSVR intenţionează să ceară ANSVSA consultări cu partenerii de dialog social într-o dezbatere publică serioasă bazată pe principiile programului "România competitivă" cu privire la proiectul de reorganizare a serviciilor sanitar-veterinare din România. 

AGERPRES