”WAKE UP!

Suntem peste 10 milioane, 51% din populația României

În funcție de vârstă și contextul personal al fiecăreia, mergem la școală, la universitate, la serviciu, la serbarea copiilor, la aniversările părinților, la petrecerile prietenilor, la piață, ținem casă, facem mâncare, punem ceasul să sune, zâmbim, iubim, suferim. Pe scurt, participăm, mereu din linia întâi, la întâmplările fericite sau mai puțin fericite ale vieții.

Suntem femeile României. Fiice, mame, bunici reprezentăm, deopotrivă, izvorul și sensul natalității și al devenirii umane. De la primul cuvânt rostit, până la primul pas făcut, prima oră de școală sau primul examen trecut, avem constant responsabilitatea educației copiilor noștri și a perpetuării valorilor identitare ale unei întregi națiuni.

Și chiar dacă obligațiile concrete, care parcă niciodată nu se termină, ne forțează să rămânem mereu conectate la imediat, să veghem și să indrumam permanent pașii celor dragi, în ultima vreme observ că tot mai multe dintre noi au învățat să ridice privirea! Să ajungă cu gândul și aspirațiile dincolo de grijile cotidiene.

Ne-am scuturat de limitările unui statut secundar și avem curajul să luptăm pentru locul nostru natural, în centrul societății. Ne-am trezit.

Și nu mai acceptăm că:
 NIVELUL MEDIU AL SALARIILOR ȘI PENSIILOR PRIMITE DE FEMEI ESTE CU PÂNĂ LA 10% MAI MIC raportat la cel al bărbaților.
 Cu precădere în mediul rural și în orașele medii și mici din România, persistă încă prejudecata că doamnele și domnișoarele sunt CETĂȚENI DE MÂNA A DOUA, condamnate la obediență.
 În urmă ultimelor alegeri locale (din 2016), doar 4,6% DIN TOTALUL PRIMARILOR DIN ROMÂNIA SUNT FEMEI, iar, în urmă alegerilor parlamentare, sub 20% DINTRE SENATORII ȘI DEPUTAȚII VALIDAȚI SUNT FEMEI! Raportat la proporția doamnelor și domnișoarelor în cadrul întregii populații, un asemenea nivel de “SUBREPREZENTARE” este inadmisibil!
 La nivel mondial, SUB 20% DIN FUNCȚIILE DE TOP MANAGEMENT SUNT OCUPATE DE FEMEI. În cazul României decalajul este încă mai acut.

Toate aceste date obiective, dezvăluite de cercetări și studii statistice, reflectă o realitate împotriva căreia avem responsabilitatea civică de a ne uni și de a ne transforma această solidaritate în acțiuni concrete imediate.

În acest sens, am pregătit și voi desfășura un proiect național cu trei etape distincte:

1. radiografie a situației actuale. Cele 4 puncte inacceptabile enumerate anterior reprezintă primul pas.

Aștept – și am deplină încredere că voi primi – de la femeile acestei țări alte exemple concrete de discriminare: de la date statistice oficiale, la cazuri particulare care reflectă o desconsiderare a rolului femeii în societate.

Până la 1 septembrie 2019, împreună cu toți colaboratorii mei, voi colecta și centraliza datele primite și le voi prezenta public, într-un raport unitar.

2. campanie de conștientizare a drepturilor femeilor, cu precădere în mediile în care acestea sunt grav încălcate.

În această etapă, un rol distinct îl va ocupa promovarea exemplelor feminine de succes. Pe lângă reperele care ne-au marcat istoria, de la Ecaterina Teodoroiu și Regina Maria până la Ana Aslan și Simona Halep, ne propunem să descoperim și să prezentăm public “EROINELE” anonime care țin unite familii cu 1, 2, 5, 7 sau 10 copii; care, prin profesia lor, salvează suflete și conștiințe; care poartă de grijă unor comunități întregi; care și-au dedicat viața voluntariatului etc.

Și la acest capitol mă bazez pe recomandările primite de la toți românii care au o mamă, o soră, o bunică, o fiică, o profesoară, o vecină, o colegă care îi inspiră să trăiască mai cinstit, mai curat, mai adevărat.
Din recomandările tuturor vom realiza un site și un album foto cu EROINELE ROMÂNIEI.

3. Vom pregăti un pachet legislativ care va avea ca obiectiv, pe de o parte, combaterea discriminărilor prin sancțiuni severe (aplicate celor care ne încalcă drepturile și libertățile) și bonificații (acordate celor susțin activ un raport corect pe criterii de gen) și, pe de altă parte, schimbarea mentalităților și comportamentelor discriminatorii, prin introducerea dezbaterilor pe aceste teme și poate chiar a studiilor feminist, în programa școlară, începând cu clasa a cincea.

Aceste proiecte sunt în lucru. Mă ajută câțiva specialiști și specialiste – cărora le mulțumesc din suflet pentru implicare – și aștept cu real interes orice sugestie de completare la adresa: ramona@ramonapresedinte.ro.
Eu Ramona Ioana Bruynseels m-am apucat de treaba și, din fericire, nu sunt singură.
Multe dintre noi s-au trezit. Ne-am trezit.

Și a venit timpul să trezim întreaga Românie!”, este apelul făcut de viitoarea candidată la prezidențiale.