Iar dacă asta se întâmpla înainte de pandemia de COVID-19, în prezent, când fiecare dintre noi încearcă să se protejeze cât mai bine și să păstreze normele de distanțare socială recomandate de autorități, timpul petrecut online a devenit și mai lung.

Multe activități pe care până acum le desfășuram în centrele comerciale sau în instituțiile de stat, acum suntem obligați să le desfășurăm online pentru a limita expunerea în public și riscul de infecție. Dar în timp ce accesăm website-urile diferitelor magazine și buticuri, ne plătim facturile și socializăm, ne expunem la un alt tip de amenințare, acela al furtului de date.

De la declanșarea pandemiei și până în prezent, atacurile hacker-ilor s-au intensificat, iar aria de infracțiuni din mediul virtual a devenit tot mai extinsă. Principalul domeniu vizat este cel bancar, dar nici abuzul copiilor, pornografia infantilă, hărțuirea, violarea corespondenței sau furtul de identitate nu sunt cazuri ieșite din comun. Din anumite puncte de vedere, unele din aceste infracțiuni pot fi considerate mai puțin grave decât celelalte deoarece nu afectează integritatea corporală a victimelor lor în mod direct. Dar chiar și în aceste condiții, impactul emoțional este unul foarte puternic și specialiștii în securitate cibernetică ne recomandă cu insistență să ne protejăm corespunzător atunci când folosim internetul.

Tinerii și copii sunt principalele victime ale abuzurilor pe internet

În anul 2018, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității aflat sub conducerea Inspectoratului General al Poliției Române a efectuat un studiu amplu, la nivel de țară, în rândul elevilor de școală primară și gimnazială pentru a cunoaște mai bine comportamentul acestora în mediul online.

Conform studiului, vârsta medie la care copiii români încep să acceseze mediul virtual pe cont propriu este de 8 ani. Însă nu puțini sunt și cei care au avut acces nerestricționat la internet încă de la frageda vârstă de doar 5 ani. În ceea ce privește frecvența cu care accesează internetul, se pare că aproape trei sferturi din elevii români se loghează zilnic și doar un procent de 17.5% din populația din acea categorie de vârstă de câteva ori pe săptămână.

Principalul motiv pentru care internetul se bucură de atât de multă popularitate în rândul copiilor este anturajul. Jocurile video, filmulețele de pe YouTube, precum și muzica au mai multă priză la publicul tânăr decât la adulți și pentru a fi în rând cu prietenii lor, majoritatea copiilor nu ezită să se “informeze”. Însă acest trend este unul periculos și pentru protecția copiilor, adulții ar trebui să adopte măsuri de securizare a terminalelor pe care aceștia le folosesc.

Cum te poți proteja pe internet pentru a-l putea utiliza în siguranță?

Pe lângă toate amenințările despre care am discutat până acum, universul virtual vine la pachet și cu o serie de avantaje pe care nu le poți regăsi în lumea reală. Accesul rapid la informație sau comunicarea de la distanță sunt doar două dintre ele, iar exemplele pot continua la nesfârșit. De aceea, este fizic imposibil să eliminăm internetul din viața noastră și să ne întoarcem în timp câteva decenii. O soluție mult mai bună este investiția în terminale securizate, cu sisteme de operare originale, update-uri la zi și încheierea unui abonament Surfshark, un VPN Romania cu ip Romanesc.

Pe scurt, VPN-ul, acronimul termenului Virtual Private Network, este de fapt un tunel securizat care îți criptează datele și te protejează pe internet de atacurile hacker-ilor și alte pericole. Prin utilizarea unui VPN poți să vezi filme și videoclipuri online păstrându-ți anonimitatea, poți să accesezi rețelele publice de Wi-Fi fără a te exepune vreunui pericol și de asemenea, poți accesa site-uri din străinătate, restricționate în țara în care te afli.

Atât din punct de vedere al costurilor de investiție, cât și al eficienței, utilizarea exclusivă a programelor și sistemelor de operare originale concomitentă cu navigarea online prin intermediul unui VPN este cea mai bună metodă de a te proteja în mediul virtual.

Articol sustinut de WebMasters.ro