"Riscul ca BCE să nu îşi îndeplinească mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor este mai mare faţă de acum şase luni. Pregătim tehnic modificarea mărimii, vitezei şi compoziţiei măsurilor, la începutul lui 2015, dacă va fi necesar, pentru a reacţiona la o lungă perioadă de inflaţie scăzută. Există unanimitate în această privinţă la nivelul consiliului guvernatorilor", a afirmat Draghi într-un interviu acordat publicaţiei germane Handelsblatt, relatează Bloomberg.

Membrii consiliului sunt de acord în principiu, dar discuţiile legate de necesitatea unor noi măsuri de stimulare în acest moment au redeschis divergenţele în interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, după adoptarea euro de către Lituania, la 1 ianuarie.

Cu inflaţia care ar putea deveni negativă în acest an, unii membri au avertizat că există pericolul intrării pe o spirală a deflaţiei, în timp ce alţii vor să lase ca măsurile deja convenite să îşi facă efectul.

Draghi a spus în privinţa deflaţiei că riscul nu poate fi exclus dar că este limitat, iar BCE trebuie să acţioneze împotriva acestui risc.

Şeful BCE a adăugat că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre intrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor, dar finanţarea statelor, interzisă de Tratatul UE, trebuie evitată.

Tipărirea de bani pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale, operaţiune cunoscută sub numele de relaxare cantitativă, este văzută ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispoziţia BCE pentru revigorarea inflaţiei, în condiţiile în care dobânda de politică monetară este de numai 0,05%, iar neîncrederea privind efectul măsurilor deja adoptate de instituţie este în creştere.

Inflaţia din zona euro este de numai 0,3%, cu mult sub ţinta BCE de aproape 2%, provocând temeri că aşteptările de preţuri mici ar putea afecta salariile şi investiţiile, respectiv perspectivele de creştere economică.

În pofida tuturor problemelor, Draghi exclude posibilitatea destrămării zonei euro.

Totuși, moneda Euro a scăzut la nivelul minim din ultimii 9 ani în raport cu dolarul, pe fondul speculațiilor potrivit cărora Banca Centrală Europeană va extinde în curând programele de stimulare în scopul de a evita deflația în condiţiile greutăţilor economice din regiune.

Te-ar putea interesa și: