care a obtinut un grant de 51.000 de euro prin programul RICOP. Banii au fost utilizati pentru achizitia de echipamente speciale pentru productia tipografica. Tot el spune ca unii n-au vrut sa se angajeze, din diverse motive. O parte erau deja in varsta si, fie aveau dificultati in asimilarea cunostintelor, fie salariul oferit nu-i motiva sa renunte la somaj. In cazul unor primarii care au cautat „ricopisti” pentru a-i angaja in cadrul unor lucrari publice, coordonatorii proiectelor nu au reusit sa-i mai gaseasca: „unii au plecat din tara, unii au murit, unii si-au gasit alte locuri de munca”. Aceasta s-a intamplat pentru ca programul RICOP a intarziat foarte mult, iar in decurs de trei sau patru ani, disponibilizatii au incercat sa se descurce. In concluzie, numai 44% din somerii plasati in locuri noi de munca prin RICOP provin din categoriile vizate de program. In total, 20.000 de someri si-au gasit un loc de munca, spun cifrele oferite de Unitatea de Management a Programului (UMP) RICOP din cadrul Ministerului Finantelor Publice. Coordonatorii RICOP spun ca, in afara de acest „incident”, indicatorii au fost aproape toti depasiti; „unii chiar si cu 400%”, afirma Dana Ionel, directorul UMP RICOP. De altfel, inainte de finalizarea ultimei etape din componenta de finantare pentru IMM, procentajul de utilizare a fondurilor RICOP era de 93%.
Programul ar trebui, in opinia beneficiarilor, sa continue
In cadrul ultimei transe, adresata intreprinderilor mici si mijlocii, s-au finantat 343 de proiecte si s-au creat 8.400 de noi locuri de munca. Intreprinzatorii spun ca banii le-au fost de un real folos si ca selectia proiectelor si platile au fost efectuate, surprinzator, fara intarzieri foarte mari. „Singura problema a fost ca am avut la dispozitie un timp foarte scurt pentru demararea si finalizarea proiectului”, spune directorul firmei Modelarie Lemn SRL, din judetul Neamt. Acesta detaliaza dificultatile cu care s-a confruntat: „Toate achizitiile se fac prin licitatii, iar acest proces dureaza. Mai ales daca, ulterior, castigatorul licitatiei nu-si respecta angajamentul si trebuie reluata procedura. Am avut si eu o problema cu achizitiile de materie prima si, in final, am renuntat la produse”, spune intreprinzatorul. De asemenea, aflam de la beneficiari ca unii dintre cei care au efectuat achizitii din afara tarii au renuntat chiar la finantare. Aceasta pentru ca, fiind perioada vacantei de vara, le-a fost imposibil sa duca la bun sfarsit achizitiile prevazute prin proiect. Si compania Modelarie Lemn SRL a creat 10 locuri de munca cu ajutorul finantarii europene, dar „nu toti dispobibilizati RICOP”. In opinia tuturor insa, programul a fost deosebit de util, atat din punct de vedere social, cat si din perspectiva sustinerii micilor afaceri. Nu a fost insa si suficient, afirma mai ales cei care s-au ocupat de orientarea si consilierea somerilor. „Am dori sa-i ajutam in continuare pe oamenii care au apelat la noi. Pacat ca nu a fost gandita o continuare a programului RICOP”, spune Florin Jianu, coordonator de proiect din partea Centrului de Consultanta si Management al Proiectelor – Europroject. Aceste organizatii considera ca nu sunt suficiente 12 luni pentru a ajuta intr-adevar persoanele ramase fara loc de munca.

Detalii despre RICOP
Rezultatele programului la sfarsitul lunii noiembrie
· 48.247 persoane disponibilizate au primit plati compensatorii in valoare de 46,6 milioane euro (din care 12,9 milioane euro au reprezentat contributia Uniunii Europene)
· 636 proiecte au fost finantate in cadrul celor patru scheme de finantare nerambursabila
· 20.031 persoane au fost plasate in noi locuri de munca (inclusiv locuri de munca nou create)
· 69.709 persoane au beneficiat de diverse tipuri de consiliere
· 12.481 persoane au beneficiat de cursuri de recalificare/perfectionare.