Date fiind nivelurile scăzute ale intrărilor şi ieşirilor din martie, economiştii ING Bank România spun că rezervele s-au situat în linie cu aşteptările lor şi că sugerează aproximativ nicio interveţie din partea BNR în piaţa valutară în această perioadă.
Rezultatul s-a produs pe fondul unor intrări de 864 milioane euro şi al unor ieşiri de 825 milioane euro.
În privinţa intrărilor, principalele operaţiuni au constat în modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.
Pe partea ieşirilor, principalele operaţiuni au vizat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (inclusiv a cincea rambursare de capital şi dobândă în sumă de circa 249 milioane echivalent euro din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional) şi altele.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,178 miliarde euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii martie au fost de 36,386 miliarde euro, faţă de 36,215 miliarde euro la sfârşitul lunii februarie.
Plăţile scadente în luna aprilie 2013 în contul datoriei publice şi public garantată denominate în valută însumează 186,67 milioane euro.