Fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rasfanjani, Faezeh Hashemi, a fost arestată marți seară pentru instigare la revolte după tragica moarte a lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani ucisă în bătaie de către poliția moralității.

Iranul este în continuare măcinat de proteste după ce Mahsa Amini a fost omorâtă în custodia poliției din Teheran. Aceasta fusese arestată din cauză că nu purta corespunzător vălul islamic.

În ultimele zile, cel puțin 41 de oameni au murit manifestând, iar sute de persoane, printre care și foarte mulți activiști, au fost arestate.

Faezeh Hashemi, fiica fostului președinte iranian Akbar Hashemi Rasfanjani, a fost arestată marți în estul Teheranului după ce ar fi încercat să instige cât mai mulți oameni să protesteze, însă fără succes, conform agenției semioficiale de presă Tasnim.

Fiica fostului președinte iranian, un personaj controversat în țara sa

Faezeh Hasehmi, în vârstă de 59 de ani, este o înfocată activistă pentru drepturile femeilor, fiind cunoscută pentru confruntările sale cu agențiile de securitate iraniene pe fondul unor „activități antiguvernamentale”.

Aceasta a fost acuzată chiar și de propagandă împotriva Republicii Islamice după ce într-un interviu a vorbit despre scoaterea Corpului Gardienilor Revoluției Islamice de pe lista organizațiilor teroriste străine a Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Hashemi ar mai fi spus, de asemenea, despre Profetul Mahomed al Islamului că ar fi cheltuit banii soției sale, femeia de afaceri Khadija, ceea ce a fost o „blasfemie” în ochii autorităților judiciare. A fost pusă sub acuzare, dar nu se știe dacă a fost și arestată preventiv pentru aceste declarații.

A făcut închisoare între 2012 și 2013

Din septembrie 2012, Hashemi a petrecut șase luni într-o închisoare din Teheran după ce ar fi spus despre sistemul judiciar iranian că este format din „huligani care țintesc oameni”. A fost arestată și în timpul protestelor din 2009, care s-au declanșat în urma alegerii contestate a președintelui de atunci, Mahmoud Ahmadinejad.

Tatăl lui Faezeh Hashemi a fost președintele Iranului între 1989 și 1997. Acesta a fost reformist și a deținut o serie de funcții importante de-a lungul carierei sale politice. S-a stins din viață în anul 2017.

Crima care a înfuriat Iranul

Mahsa Amini a fost arestată pe data de 13 septembrie la Teheran de către poliția moralității deoarece nu purta corect vălul islamic. În custodia poliției, tânăra de doar 22 de ani a fost bătută până a intrat în comă. Din păcate, aceasta a murit la spital pe data de 16 septembrie. De atunci au început proteste în mai multe orașe importante din Iran. Femeile au început să își taie părul în semn de revoltă la adresa felului în care sunt tratate în Iran.