Designerul Silvia Șerban este unul dintre aceștia. Creatoarea de modă este preocupată de sustenabilitate, de economia circulară și de implementarea unor conceptenoi în industria fashion.

În Europa, mai exact în Italia, în Milano, capitala modei, există deja acest concept. Luca Olivini este Material Manager al departamentului Eco Hub la C.L.A.S.S. (Creativity, Lifestyle And Sustainable Synergy), o multi-platformă din Milano specializată în integrarea noilor generații de valori eco, cu precădere în industria fashion. Luca Olivini și Silivia Șerban vor vorbi împreună despre noile concepte din lumea modei în cadrul unei conferințe.

„Atât eu, cât și invitatul meu, Luca Olivini, vom atrage atenția asupra punctelor cheie pornind de la creativitate, inovare, responsabilitate în ceea ce privește atât produsul, cât și producția și, nu în ultimul rând, comunicarea. În plus, în curând vom fi obligați, atât designerii, cât și consumatorii, să adoptăm noile reglementări impuse european în privința economiei circulare, iar moda, ca a doua industrie poluatoare în prezent, va trebui să se adapteze. Sustenabilitatea va fi „must have-ul” următorilor ani”, declară Silvia.

Silvia Șerban este unul dintre puținii designeri care refolosește materiale și accesorii în creațiile sale noi. Aceasta a mărturisit că primele sale colecții au fost făcute din haine vechi reciclate. De asemenea, Silvia a cătat întodeauna tehnici de croit în care să piardă cât mai puțin material.

„În timp am dezvoltat modele care își pot schimba forma pentru a obține structuri diferite adaptabile la nevoi diferite. În felul ăsta gândesc că materialul folosit este cât mai mult exploatat și că ofer cumpărătorului mai multe opțiuni pentru a-și valorifica banii cheltuiți cu un produs cumpărat de la mine, ceea ce reprezintă o latură importantă a sustenabilității. În 2015 am participat cu un stand în cadrul Milan Expo și așa i-am cunoscut pe Luca și pe Giusy Bettoni, CEO și fondatoarea C.L.A.S.S. Am fost fascinată de pasiunea cu care Giusy vorbește despre toată munca din spatele acestui proiect, despre materialele la care au participat în inovare, în special de cele obținute prin topirea PET-urilor sau alte resturi care până acum se aruncau.”

Silvia Șerban lucrează la proiect mai amplu în acest sens.