“Comisia Europeană a deschis joi proceduri de infringement împotriva Ungariei, Italiei, Greciei şi Croaţiei, în cazul Ungariei procedura vizând legile şi măsurile menite să restrângă accesul şi drepturile migranţilor pe teritoriul ungar, iar celelalte privesc înregistrarea incompletă a migranţilor, a anunţat joi executivul comunitar. După ce s-a văzut copleşită de valul de migranţi ce se îndreaptă către vestul Europei, Ungaria a ridicat la garduri de sârmă ghimpată la graniţa cu Serbia şi Croaţia pentru a stăvili acest aflux, iar în paralel a adoptat o nouă lege care înăspreşte pedepsele pentru trecerea ilegală a frontierei şi permite judecarea acestor infracţiuni într-un regim accelerat. Totuşi, după intrarea în vigoare a acestei legi – pe 15 septembrie – niciun migrant care a fost reţinut după ce a pătruns ilegal pe teritoriul ungar nu a fost condamnat, dar justiţia ungară a decis în fiecare caz expulzarea către Serbia. Însă aceasta din urmă refuză să primească migranţii expulzaţi, care astfel rămân blocaţi în taberele din Ungaria. Executivul comunitar a transmis guvernului de la Budapesta o scrisoare de notificare – prima etapă a procedurii de infringement – privind noua legislaţie ce reglementează azilul. Potrivit CE, unele prevederi conţinute în această legislaţie sunt incompatibile cu normele europene. Guvernul ungar a răspuns deja unei scrisori administrative prin care CE îşi exprima preocuparea faţă de această legislaţie, dar executivul comunitar consideră că există în continuare nereguli. Astfel, îi reproşează guvernului de la Budapesta în principal faptul că migranţii sunt obligaţi să părăsească teritoriul Ungariei înainte verdictului la apelul privind decizia de respingere a cererii de azil, iar celor acuzaţi de trecerea ilegală a frontierei nu li se oferă serviciile de traducere la care au dreptul în timpul procesului. Într-o primă reacţie după acest anunţ, Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat, conform agenţiei MTI, că procedura de infringement împotriva ţării sale este un act de răzbunare după decizia guvernului de la Budapesta de a contesta cotele obligatorii de refugiaţi la Curtea de Justiţie a UE”, citim pe site-ul freehungary.hu

“Avioane şi trupe germane ajung la Incirlik în Turcia pentru a lupta împotriva ISIL”, scrie site-ul hurriyetdailynews.com

„Două avioane de recunoaştere Tornado şi 40 de militari au fost desfăşuraţi joi în Turcia în cadrul misiunii militare germane de luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic din Siria, au anunţat forţele aeriene germane. Militari din escadrila 51 "Immelmann" au părăsit joi baza Jagel, din nordul Germaniei, la bordul unui A400M, urmat de două avioane Tornado din cele şase care urmează să fie poziţionate în Turcia pentru a efectua misiuni de recunoaştere deasupra teritoriului controlat de ISIS. Un avion de alimentare A310 MRT urmează de asemenea să plece de la baza sa din Köln-Wahn pentru a ajunge la baza din Incirlik, în Turcia. Bundestagul a autorizat desfăşurarea unor avioane de recunoaştere şi a altor echipamente militare grele împotriva grupării teroriste Daesh – acronimul arab al Statului Islamic -, precum şi trimiterea a până la 1.200 de militari care să contribuie la operaţiunile internaţionale împotriva SI în Siria şi Irak. Angajamentul militar, care prevede desfăşurarea a până la 1.200 de soldaţi, reprezintă cea mai mare misiune a armatei germane în străinătate.”

“Rebelii sirieni au format un bloc pentru noi negocieri de pace în Siria”, titrează The New York Times.

“Principalele grupuri ale opoziţiei siriene, reunite la Riad, au anunţat joi că au ajuns la un acord în vederea negocierilor cu regimul Bashar al-Assad, căruia i-au cerut însă să plece la începutul unei posibile perioade de tranziţie. Conferinţa de la Riad, la care participă circa o sută de delegaţi politici şi militari ai opoziţiei siriene, are drept scop o unificare a poziţiilor în vederea unor eventuale negocieri cu regimul de la Damasc pentru a pune capăt conflictului declanşat în 2011, soldat cu peste 250.000 de morţi şi care a provocat exodul a milioane de persoane. Participanţii s-au declarat “gata să intre în negocieri cu reprezentanţi ai regimului sirian pe baza declaraţiei de la Geneva din 30 iunie 2012 şi a rezoluţiilor internaţionale, într-un termen care urmează să fie convenit cu ONU”, potrivit comunicatului final publicat după două zile de discuţii. Cu toate acestea, delegaţii au cerut ca “Bashar al-Assad şi clica lui să se retragă de la putere la începutul perioadei de tranziţie politică din Siria.”

“Volkswagen admite că scandalul emisiilor a fost provocat de un lanţ de erori”, scrie The Guardian.

“Un grup restrâns de ingineri ai grupului Volkswagen a început din 2015 să lucreze la softul care le permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale, după ce nu au reuşit să găsească soluţii tehnice pentru a îndeplini reglementările de mediu din SUA, a declarat preşedintele VW, Hans Dieter Poetsch, la o conferinţă de presă. Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că în perioada 2005 – 2015 a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 500.000 în SUA – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Până acum, grupul auto a confirmat că numai în SUA a manipulat rezultatele privind poluarea cu oxid de azot, în condiţiile în care testele din America de Nord sunt mai riguroase decât cele din Europa. “Nu vorbim de o unică greşeală ci de un întreg lanţ de erori care nu a fost întrerupt nici un moment”, a afirmat preşedintele Hans Dieter Poetsch. Acesta nu a precizat dacă modelele VW comercializate înainte de 2009 au manipulat testele din SUA.Şi directorul general Matthias Mueller a dat asigurări că investigaţiile de până acum ar relevat că “informaţiile nu au fost împărtăşite, au rămas cunoscute doar de un grup redus de persoane, care erau ingineri”. Poetsch a confirmat că VW a suspendat nouă directori pentru posibila implicare în scandalul emisiilor.”

ştire în curs de actualizare