“Europa trebuie să aibă o contribuţie mai mare la stabilizarea Orientului Mijlociu şi ar trebui să se gândească la dezvoltarea unei strategii comune cu Rusia pentru a reduce tensiunile între puterile regionale Iran şi Arabia Saudită, consideră ministrul de finanţe german, Wolfgang Schaeuble. Schaeuble spune într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung că Europa nu poate avea o strategie în Orientul Mijlociu sau în Africa fără să coopereze cu Statele Unite ale Americii şi cu Rusia. "Dacă înţeleg corect interesele de securitate ale Rusiei în legătură cu terorismul islamist, mai degrabă are probleme cu ambiţiile sunnite". "Atunci de ce nu am putea să dezvoltăm o strategie comună cu Rusia pentru reducerea diferenţelor între o coaliţie sunnită condusă de Arabia Saudită şi o coaliţie şiită condusă de Iran?", se întreabă ministrul conservator Schaeuble. Cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că sancţiunile împotriva Rusiei pot fi ridicate doar atunci când acordurile de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei vor fi complet implementate, iar în prezent acest lucru nu este valabil”, mai scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Sancţiunile la adresa Rusiei ar putea fi anulate în cateva luni, spune John Kerry”, citim pe site-ul cnn.com

“Secretarul de Stat american, John Kerry, sugereaza ca sanctiunile internationale impuse Rusiei pe fondul crizei ucrainene ar putea fi anulate in cateva luni daca Administratia de la Moscova da dovada de cooperare. Statele Unite, Canada si Uniunea Europeana au adoptat o serie de sanctiuni economice si diplomatice impotriva Rusiei la inceputul anului 2014, din cauza ingerintelor Moscovei in Ucraina. "Cred ca prin eforturi şi prin dovezi de bunavoinţă, prin demonstrarea intenţiilor legitime de solutionare a problemelor, este posibil ca în urmatoarele luni să fie găsite modalităţi de anulare a sancţiunilor", a declarat John Kerry într-un discurs rostit la Forumul Economic Mondial de la Davos. “În mod evident, sanctiunile vor putea fi anulate doar daca Rusia si Ucraina îşi vor îndeplini angajamentele de instaurare a pacii şi stabilităţii în regiune. Aceste lucruri implica armistitiu total în estul Ucrainei şi retragerea armamentului greu din regiune", a subliniat Kerry.”

“ISIS publică o înregistrare video cu autorii atentatelor de la Paris, comiţând atrocităţi în numele Statului Islamic”, titrează Le Monde.

„Organizaţia Statul Islamic a publicat duminică o înregistrare video care spune că îi prezintă pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morţi pe 13 noiembrie la Paris şi ameninţă toate ţările din cadrul "coaliţiei", inclusiv Marea Britanie. În această înregistrare, publicată sub titlul "Omorâţi-i acolo unde-i întâlniţi", este vorba despre patru belgieni, trei francezi şi doi irakieni. Publicată de divizia media în limbi străine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, ea îi înfăţişează pe aceşti jihadişti în timp ce comit atrocităţi, cum ar fi decapitări şi executarea prin împuşcare a unor persoane prezentate ca ostatici. Vorbind în arabă şi în franceză, mai mulţi dintre aceştia afirmă că mesajul lor "este adresat tuturor ţărilor participante la coaliţia" antijihadistă condusă de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria şi Irak. Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie al premierului britanic, David Cameron, însoţită de o frază în engleză afirmând că "Oricine se va aşeza de partea necredincioşilor va fi ţinta săbiilor noastre". Videoclipul îi descrie pe cei nouă jihadişti ca "lei" care "au îngenuncheat Franţa". Imaginile mai conţin extrase arătând atentatele de la Paris şi operaţiunile forţelor franceze de securitate după atacuri.”

“Sub o mare de zăpadă, în căutarea normalului”, titrează The New York Times.

Cel puţin 19 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza furtunii de zăpadă Jonas care a lovit estul Statelor Unite. Furtuna Jonas a fost însoţită de masive căderi de zăpadă în estul Statelor Unite, în special în capitala Washington şi la New York. Circulaţia în oraşul New York a fost interzisă, în timp ce aeroporturile, podurile, tunelurile, liniile feroviare şi o parte a metroului au fost închise. După ce s-a abătut asupra New Yorkului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, furtuna de zăpadă s-a dovedit a avea o intensitate mai puternică decât era aşteptat. Previziunile serviciului naţional de meteorologie NWS au anunţat un start de zăpadă între 50 şi 63 de centimetri la New York. Cele trei aeroporturi din regiune, John F. Kennedy, LaGuardia şi Newark – New Jersey, au fost închise complet în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Maşinile de deszăpezire au întâmpinat dificultăţi în curăţarea zăpezii din cauza precipitaţiilor abundente. Numeroase magazine au fost închise, iar spectacolele de pe Broadway au fost anulate. "Nu ieşiţi din case decât în caz de urgenţă", i-a sfătuit primarul Bill de Blasio pe newyorkezi. Cu toate acestea, mai multe persoane s-au plimbat pe străzi pentru a profita de acest spectacol rar întâlnit.”

“Fostul preşedinte israelian Shimon Peres s-a întors la spital după ce a acuzat dureri în zona pieptului”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

„Politicianul israelian Shimon Peres a fost internat duminică pentru a doua oară în tot atâtea săptămâni după ce a acuzat dureri în piept. Peres, care a ieşit din spital saptamana trecuta dupa ce a suferit un atac de cord la 14 ianuarie, era conștient și spitalizarea a fost o măsură de precauție, a declarat Ayelet Frisch, consilier al lui Peres. "A fost o aritmie cardiacă și va rămâne în spital peste noapte". Radio Israel a spus că fostul președinte și prim-ministru israelian a fost luat de o ambulanţă şi transportat la spitalul Tel Hashomer, din apropiere de Tel Aviv, spital de unde fusese externat săptămâna trecută.”