În marja reuniunii G20, care s-a încheiat joi fără un comunicat comun, secretarul de stat american Antony Blinken a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022.

Josep Borrell a subliniat că şeful diplomaţiei ruse a rămas de această dată în sală în momentul în care, în cursul reuniunii, miniştrii de Externe din ţările occidentale au condamnat invazia rusă.

Anul trecut, în cursul unei reuniuni precedente a şefilor diplomaţiilor din G20 desfăşurate în Indonezia, Serghei Lavrov a părăsit sesiunea la miezul zilei, în urma unui val de declaraţii care au condamnat invazia din Ucraina.

Josep Borrell vede o îmbunătăţire mică, dar importantă

„Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă”, a estimat Borrell în marja Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi.

„Cred că e mai bine decât nimic”, a adăugat şeful diplomaţiei UE, care şi-a făcut cunoscută de altfel opoziţia faţă de excluderea totală a Rusiei din G20.

„Trebuie să menţinem canalele de discuţie, sau cel puţin să ascultăm, dacă nu discutăm”, a susţinut el.

Serghei Lavrov acuză Occidentul că face presiuni asupra anumitor ţări

Josep Borrell s-a exprimat favorabil încurajării ţărilor în curs de dezvoltare să se opună războiului, declarându-se totodată conştient de efectele conflictului, între care creşterile de preţuri la produs de bază.

În ce-l priveşte, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul, în cursul reuniunii G20, că face presiuni asupra ţărilor în curs de dezvoltare să se opună Rusiei.

Vineri, într-o intervenţie la forumul Raisina Dialogue, ministrul de Externe rus a vorbit din nou despre ceea ce a descris ca fiind voinţa ţărilor occidentale de a face ca Rusia să sufere o „înfrângere strategică”.

„Acesta, susţin ele, este o miză existenţială pentru Occident în contextul dominaţiei mondiale”, a spus Lavrov.

Amintim că șefii diplomațiilor G20 s-au reunit în India, miercuri, pe 1 martie. Printre participanți s-au numărat secretarul de stat american Anthony Blinken și omologul său rus, Serghei Lavrov. Reuniunea a fost organizată pe fondul divizărilor care marchează ţările membre G20, cele mai mari economii ale lumii, inclusiv ţări în curs de dezvoltare – în legătură cu Ucraina, potrivit agenției de presă AFP.