„8,5 milioane vehicule cu motoare diesel echipate cu un software care falsifică rezultatele testelor de emisii poluante vor fi rechemate în service în ţările Uniunii Europene, a declarat noul director general Matthias Mueller, care a precizat că Volkswagen s-ar putea redresa în următorii 2-3 ani. Vehiculele se găsesc în toate cele 28 de state membre ale UE, iar reparaţiile care vor începe din ianuarie 2016 vor fi gratuite. VW va analiza ce tipuri de motoare EA 189 sunt afectate şi a dat asigurări că ultima generaţie de motoare – EA 288 – nu este echipată cu acel soft. Anunţul vine după ce, joi, Autoritatea Federală din domeniul Transporturilor din Germania KBA a cerut Volkswagen să recheme obligatoriu la service 2,4 milioane vehicule cu motoare diesel. Ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a anunţat joi că KBA a cerut Volkswagen ca până la sfârşitul lunii să vină cu un plan pentru repararea vehiculelor cu motoare de 2 litri. De asemenea, VW va trebui să prezinte până în ianuarie soluţii pentru repararea vehiculelor cu motoare de 1,6 şi 1,2 litri, a adăugat oficialul. Obiectivul Volkswagen îl reprezintă finalizarea reparaţiilor tuturor vehiculelor afectate până la sfârşitul lui 2016. Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel”, mai scrie The Guardian.

“Profitul companiei Schlumberger a scăzut, în urma prăbuşirii prețurilor petrolului”, citim în The Wall Street Journal.

„Câștigurile Schlumberger a scăzut cu 49%, pentru că prețurile mici materiilor prime au continuat să facă presiuni asupra prețurilor și a cererii pentru serviciile sale edin partea producătorilor de petrol.”

“Criza refugiaţilor: A fost încheiat un acord între UE şi Turcia”, scrie Le Monde.

“Comisia Europeană a anunţat în cursul nopţii de joi spre vineri, la finalul unui summit al şefilor de stat şi de guvern, desfăşurat la Bruxelles, că a încheiat "un plan comun de acţiune" cu Turcia, pentru a stăvili afluxurile migratorii. "Am ajuns la un acord asupra conţinutului acestui plan de acţiune", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precizând că valoarea ajutorului pe care Ankara îl va primi din partea UE va fi negociată "în zilele care urmează". În timpul summitului a fost adusă în discuţie suma de 3 miliarde de euro pentru statul turc. În acelaşi timp, Uniunea Europeană este pregătită "să accelereze" negocierile pentru facilitarea acordării de vize cetăţenilor turci, în schimbul unei cooperări mai bune a Turciei pentru a opri valul de migranţi, a mai anunţat Jean-Claude Juncker.”

“Reglare de conturi după rănirea unui băiat arab în Israel”, titrează The New York Times.

 “Consiliul de Securitate al ONU va ţine vineri dimineaţă la New York o reuniune de urgenţă privind situaţia de la Ierusalim şi din teritoriile palestiniene, au făcut cunoscut surse diplomatice. Această reuniune a fost solicitată de Iordania, membru al Consiliului. "Situaţia este explozivă, Consiliul trebuie să îşi asume responsabilităţile, iar noi trebuie să facem totul pentru a opri vărsarea de sânge şi apoi să discutăm despre modalitatea de a apăra populaţia civilă din teritoriile palestiniene", a subliniat diplomatul. Israelul a criticat Departamentul de Stat al SUA pentru faptul că a afirmat că este posibil ca forţele sale de securitate să fi folosit “forţa excesivă” împotriva protestatarilor palestinieni. Ministrul de interne israelian Gilad Erdan a acuzat administraţia SUA de ipocrizie şi a calificat criticile drept nefondate şi denaturate. “Orice persoană raţională ştie foarte bine cum ar acţiona poliţia din SUA dacă militanţi înarmaţi cu cuţite şi topoare ar ucide civili în New York şi Washington”, a declarat Erdan pentru postul de radio naţional. “Ar trebui să existe o limită a ipocriziei Departamentului de Stat American”, a adăugat el. În ultimele 11 zile nu mai puţin de 22 de palestinieni au comis atacuri cu cuţitul asupra unor israelieni.”