“Summit-ul liderilor din zona euro, care a avut loc luni la Bruxelles, nu a dus la un acord între primul ministru grec Alexis Tsipras și creditorii Greciei, dar a contribuit la apropierea pozițiilor celor două părţi,  odată cu noile propuneri ale Atenei. "Toate părţile sunt hotărâte să găsească o soluţie. Noile propuneri ale Greciei sunt un pas înainte", a declarat Donald Tusk într-o conferinţă de presă. “Dar trebuie să muncim "în următoarele ore", a adăugat el. Premierul grec, Alexis Tsipras şi instituţiile creditoare – UE, BCE şi FMI – "vor lucra împreună acum, astfel ca Eurogrupul să obţină rezultate miercuri seară care să poată fi prezentate joi dimineaţă", a continuat Donald Tusk. O nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a găsi un acord între Grecia şi creditorii săi şi a evita intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles, consacrat în special problemei imigranţilor din Marea Mediterană. Summitul se va prelungi vineri”, mai scrie Le Monde.

“Atena a oferit propuneri de reformă: mult așteptate, dar a mai rămas atât de puțin timp”, citim în publicaţia germană Der Spiegel. “12 pagini cu noi propuneri de reformă a prezentat prim-ministru grec Tsipras la Bruxelles: taxele sunt ridicate, ar trebui să fie tăieri de pensii. Sunt aceste planuri fezabile?”

“Optimism în privinţa unui accord referitor la datoriile Greciei, dar fără o stabilitate pe termen lung“, titrează The New York Times. “Temerile rămân în privinţa oricărei relaxări a crizei din Grecia, în condiţiile în care toţi cei 28 de liderii Uniunii Europene se întâlnesc joi și vineri. Cu toate acestea timpul până la plata de la sfârşitul lunii către FMI este tot mai scurt.”

„Speranțele pentru un acord de salvare a Greciei crește brusc după ce Atena oferă spaţiu de manevră”, titrează The Guardian.

“Speranțele într-un acord care ar scuti Grecia de o incapacitate de plată și de posibila ieșire a Atenei din zona euro au crescut brusc luni, după ce partenerii europeni ai țării au salutat propunerile guvernului grec de a reduce factura de pensii și a ridica bani în plus de la plata TVA. Un summit de urgență a liderilor zonei euro s-a încheiat luni seara cu speranțe mari de a se ajunge un acord în termen de 48 de ore. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că miniștrii de finanțe din zona euro se vor întâlni miercuri seara, a treia oară într-o săptămână, pentru a finaliza un acord care să fie prezentat la summit-ul de joi  de la Bruxelles. Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a descris oferta Greciei de creșterea impozitelor și reducerea cheltuielilor ca "un important pas inainte". El a adăugat: "Vom finaliza procesul de săptămâna aceasta."

„Propunerile Greciei oferă speranţă în privinţa unui acord”, citim în The Wall Street Journal.

„Creditorii Greciei au sugerat pentru prima dată că un acord pentru a evita falimentul țării a apărut la orizont, după ce o propunere făcută în al 11-lea ceas prezentată de Atena luni se referă la o concesie semnificativă în privinţa reducerii pensiilor.”

„Negociatorii iranieni sunt dispuşi să încalce termenul în discuțiile nucleare”, mai scrie Wall Street Journal. „Oficialii iranieni și occidentali au declarat public pentru prima dată că sunt dispuși să treacă de termenul limită de 30 iunie pentru a parafa un acord nuclear final, insistand că ar putea debloca obstacole rămase în discuţie în zilele următoare.”


Te-ar putea interesa și: