"Imaginea generală este că ne vom atinge obiectivele pentru a obţine încheierea unui acord la 22 mai", a declarat Alexis Tsipras la Bruxelles, referindu-se la data viitoarei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro, Eurogrup. 

Creditorii Atenei, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au reluat marţi auditul reformelor puse în aplicare de Grecia pentru a îndeplini cerinţele finanţatorilor. 

Divergenţe subzistă în ce priveşte dereglementarea pieţei muncii şi privatizarea parţială a societăţii de furnizare a energiei electrice PPC, două subiecte sensibile pentru guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras. 

Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Dimitris Tzanakopoulos, a declarat că, în cazul unui acord, reformele vor putea fi aprobate de parlament cel mai târziu la 15 mai. 

Sub presiunea creditorilor săi, Grecia a acceptat în aprilie să reducă nivelul pensiilor în 2019 şi să extindă baza de impozitare în 2020. 

Aceste măsuri trebuie să permită economii de aproape 3,6 miliarde de euro, condiţie pentru plata în continuare a împrumutului acordat Greciei. 

Cu toate acestea, Alexis Tsipras a afirmat că nu va pune în practică noile concesii fără un angajament clar în privinţa măsurilor care să permită reducerea poverii datoriei Greciei. 

Atena şi creditorii săi au încheiat, în iulie 2015, un acord asupra celui de-al treilea program de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro pe trei ani.

Sursa: Agerpres