“Germania va introduce temporar controale la frontiera cu Austria din cauza afluxului masiv de refugiaţi care vin dinspre această ţară către Germania, a anunţat ministrul de Interne german Thomas de Maiziere. De altfel, publicaţiile germane Bild şi Der Spiegel au anunţat încă de sâmbătă că Executivul de la Berlin urma să ia această măsură. Cele două ziare au comentat că guvernul german a decis să reintroducă provizoriu controalele la frontiera cu Austria, de unde vin zeci de mii de refugiaţi, suspendând astfel acordurile Schengen privind libera circulaţie în Europa. Toţi poliţiştii federali au fost plasaţi în stare de alertă, a scris Der Spiegel pe site-ul său şi "toţi poliţiştii disponibili vor fi trimişi în landul Bavaria pentru a închide frontierele". Potrivit Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel l-a informat deja telefonic pe omologul său austriac Werner Faymann despre noile măsuri. "Germania îşi închide frontierele cu Austria", a titrat la rândul său pe pagina online cotidianul Bild. De asemenea, toate trenurile între Austria și Bavaria, traseul principal prin care 450.000 de refugiați au ajuns în Germania în acest an, a încetat. Numai cetățenii Uniunii Europene și alte persoane cu documente valabile au voie să treacă frontierele Germaniei, a spus ministrul de Maizière. Decizia semnifică faptul că Germania a ieșit efectiv, în mod temporar din sistemul Schengen. Este foarte probabil ca decizia să conducă la scene haotice la granița austro-germană, ca zeci de mii de refugiați să încerce să intre Germania prin orice mijloace posibile. Poliția germană a început să patruleze pe la punctele de trecere a frontierei cu Austria. Aceste controale pot fi introduse la frontierele cu Polonia și Republica Cehă. Cancelarul Angela Merkel a fost de acord cu aceste detalii într-o conferință avută cu partenerii săi din coaliția social-democrată. Republica Cehă a declarat separat că va impune controale la frontiera sa cu Austria”, mai scrie Guardian.

„În faţa unui aflux de refugiaţi, Germania a reluat controalele la frontieră”, scrie Le Monde.

„Comisia Europeană a apreciat că Germania pare să fie acoperită din punct de vedere legal în ceea ce priveşte reintroducerea controalelor la frontiere, în special la frontiera sa cu Austria, adăugând că decizia Berlinului arată că este nevoie ca statele Uniunii Europene să fie de acord cu o abordare comună a problemei refugiaţilor. "Reintroducerea temporară a controalelor la frontieră între statele membre este o posibilitate excepţională prevăzută în mod explicit şi reglementată de Codul Frontierelor Schengen, în cazul unei situaţii de criză. La prima vedere, actuala situaţie din Germania pare să aibă acoperire în regulament", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă. Comisia Europeană va continua să urmărească situaţia, a precizat executivul european, menţionând că obiectivul este o revenire la situaţia normală în care să nu existe controale la frontiere între statele membre Schengen "imediat ce va fi fezabil". Ministrul de Interne german Thomas de Maiziere a anunţat că Germania a reintrodus temporar controalele de-a lungul graniţei sale cu Austria în încercarea de a reduce numărul de imigranţi care sosesc în Germania via Austria. "Din acest moment, Germania introduce temporar controale la frontieră de-a lungul frontierelor interne. Accentul va fi pus la început pe graniţa cu Austria", a spus De Maiziere. Decizia Germaniei de a reintroduce controalele de-a lungul frontierei cu Austria reprezintă "un semnal important" pentru restul lumii, dar şi pentru germanii preocupaţi de afluxul "îngrijorător" de refugiaţi, a declarat duminică Horst Seehofer, premierul landului german Bavaria şi liderul Uniunii Creştin-Sociale, aliat al cancelarului german Angelei Merkel.”

“Criza refugiaţilor: Germania nu poate continua în acest fel “, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

“Mii de sirieni sunt blocaţi în Austria, deşi doresc să continue drumul spre Germania. Dar statul german introduce acum controale la frontieră. Circulaţia trenurilor în ambele sensuri între Austria şi Germania a fost suspendată duminică la iniţiativa Germaniei, începând cu orele locale 17:00 până luni la ora locală 06:00. "Niciun tren nu circula din Austria către Germania. Germanii nu mai primesc niciun tren", a declarat o purtătoare de cuvânt a Companiei naţionale a căilor ferate austriece, O-BB. "Urmărind instrucţiunile autorităţilor federale, DB – Compania naţională a căilor ferate germane a întrerupt cu efect imediat circulaţia trenurilor între Austria şi Germania, timp de 12 ore", a spus la rândul său un purtător de cuvânt al DB. Suspendarea traficului feroviar survine în aceeaşi zi în care Germania a anunţat reintroducerea temporară a controalelor la frontierele interne ale UE, în special la cea cu Austria, ţară pe unde intră sute de refugiaţi care fug de războaie sau sărăcie din ţările din Orientul Mijlociu şi Asia. Potrivit agenţiei austriece de presă APA, circa 1.800 de pasageri, printre care şi mulţi refugiaţi, se aflau în drum spre Germania când a fost anunţată măsura suspendării traficului feroviar. În acelaşi timp, în Austria continuă să intre dinspre Ungaria mii de refugiaţi care au urmat aşa-numita Rută a Balcanilor, care traversează Turcia, Grecia, Macedonia, Serbia şi Ungaria.”

“Germania dispune închiderea frontierelor”, titrează The New York Times.

“Măsura a fost văzută ca un semn care arată că Germania urmăreşte cu atenţie povara pe care trebuie să o gestioneze în cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimele decenii. Premierul ungar Viktor Orban a salutat decizia Germaniei de a reintroduce temporar controalele la frontiere, începând de duminică. Orban a declarat ziarului german Bild că măsura era necesară pentru a proteja valorile germane şi europene. "Înţelegem foarte bine decizia Germaniei şi am vrea să ne exprimăm solidaritatea", a spus Orban, potrivit unor declaraţii care vor fi publicate în ediţia de luni a cotidianului Bild. Mai mult, Ungaria a propus Comisiei Europene să trimită, împreună cu Grecia, o forţă comună care să protejeze frontierele acestei ţări – şi implicit ale Europei – asaltate de valul de imigranţi ilegali, a anunţat duminică ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Oficialul maghiar a salutat decizia importantă a Germaniei de a restabili temporar controalele la graniţele ei, dar a insistat că este nevoie şi de alte măsuri pentru ca Europa să-şi poată apăra frontierele. El a subliniat că Grecia este incapabilă să-şi protejeze propriile frontiere, care sunt şi frontierele externe ale Uniunii Europene şi astfel refugiaţii reuşesc să pătrundă în Europa, motiv pentru care UE trebuie să se implice. Ministrul Szijjarto consideră de asemenea că toate statele blocului comunitar ar trebui să participe la această forţă, asigurând că Ungaria este dispusă să ia parte 'într-un mod masiv. Cehia va spori controalele la frontiera sa cu Austria, ca urmare a deciziei Germaniei de a reintroduce controalele la frontieră din cauza afluxului de imigranţi, a declarat duminică ministrul de interne ceh, Milan Chovanec. "Republica Cehă îşi va consolida măsurile la frontiera cu Austria. Etapele următoare vor fi stabilite în funcţie de numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Republica Cehă", a spus Chovanec la postul public de televiziune. În schimb, guvernul austriac a anunţat că nu va efectua controale extraordinare la frontiera sa cu Ungaria, pe unde sosesc zilnic sute de refugiaţi din Orientul Mijlociu, transmite EFE. Anunţul a fost făcut de cancelarul austriac Werner Faymann, la finalul unei reuniuni de urgenţă a cabinetului, pe tema crizei refugiaţilor. Faymann a recunoscut că este greu de prevăzut în ce fel va afecta Austria decizia luată de Berlin. Un purtător de cuvânt al poliţiei austriece a declarat că, până la noi ordine, se va continua cu protocolul urmat până acum: transportarea refugiaţilor la Viena şi în alte oraşe austriece, de unde majoritatea îşi continuă drumul către destinaţia lor principală, Germania.”

“Forţele de securitate egiptene au deschis focul asupra unui grup de turişti mexicani, omorând 12 persoane”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Poliţia şi armata egipteană au ucis din greşeală 12 persoane şi au rănit alte 10, egipteni şi turişti mexicani, în timpul unei operaţiuni împotriva jihadiştilor în partea de vest a Egiptului, transmite AFP citând un comunicat al Ministerului egiptean de Interne. “Forţele comune ale poliţiei şi armatei, care urmăreau terorişti la Wahat, în deşertul occidental, au deschis focul din greşeală asupra a patru autoturisme de teren care transportau turişti mexicani” însoţiţi de egipteni, confundând aceste vehicule cu cele ale jihadiştilor, se explică în textul difuzat, care mai menţionează că respectiva zonă era interzisă turiştilor. Deşertul din partea de vest a Egiptului este un refugiu al grupărilor jihadiste, inclusiv al unei ramuri egiptene a grupării Statul Islamic.”

“Stare de urgenţă în nordul Californiei din cauza incendiilor” scrie The Washington Post.

“Starea de urgenţă a fost decretată duminică în nordul Californiei, unde 5.000 de pompieri se luptă cu incendiile extinse care au obligat mii de persoane să-şi abandoneze locuinţele. Potrivit unui comunicat emis de biroul guvernatorului Jerry Brown, incendiile declanşate în opt zone, inclusiv în regiunile viticole situate la nord de oraşul San Francisco, au ars până în prezent mii de hectare şi au distrus autostrăzi şi alte elemente de infrastructură. Pe lângă cele câteva mii de peroane care fost nevoite să fugă din calea incendiilor, alte circa 6.000 sunt în pericol de a fi evacuate. De asemenea, calitatea aerului la San Francisco s-a deteriorat semnificativ ca urmare a incendiului denumit Valley Fire. Şi statele Oregon şi Washington, situate, la fel ca şi California, pe coasta de vest a SUA, sunt afectate de incendii masive.”