„Măsurile de austeritate inevitabile adoptate de Guverne în întreaga lume vor împiedica economia să revină la faza de boom în 2013”, anticipează Fritz Mostböck, Director Cercetare Erste Group.

Continuarea conflictului din Orientul Mijlociu ar afecta cel puţin temporar pieţele financiare şi în special preţul petrolului şi al mărfurilor pe termen lung.

În 2013, achiziţiile Rezervei Federale a SUA ar trebui să ducă la îmbunătăţirea încrederii şi să sprijine consumul în Statele Unite. Acest context va determina per total menţinerea ratei de creştere economică la 2% în 2013 şi o accelerare treptată în 2014, ceea ce ar asigura acel impuls extrem de necesar creşterii la nivel global, în special exporturilor în zona euro.

Măsurile implementate de Banca Centrală Europeană au îmbunătăţit sentimentul pieţelor financiare, ceea ce înseamnă că – dacă analizăm evoluţia principală (creştere temperată) – este doar o chestiune de timp până când pieţele financiare şi economia reală se vor ciocni din nou.

„După aderarea Croaţiei la UE în luna iulie, preconizăm o creştere economică pentru această piaţă de 2,5% în perioada 2014 – 2020 datorită accesului la piaţa unică şi la fondurile europene. Integrarea statelor balcanice în UE urmează să beneficieze de un alt stimulent în 2013, când se estimează că se va stabili data pentru demararea negocierilor pentru Serbia”, subliniază Mostböck.

„Pieţele de capital globale vor înregistra performanţe bune anul viitor”, declară Mostböck. Evaluări atractive şi lipsa alternativelor ar trebui să genereze randamente pozitive pentru majoritatea indicilor bursieri. Piaţa europeană a creditelor pentru companii ar trebui să rămână în atenţia investitorilor, în special pe segmentul companiilor cu diversitate geografică mare şi o bază de clienţi mai extinsă, care vor genera un flux de numerar îmbunătăţit. Investiţiile limitate în extinderi, fuziuni şi achiziţii ar putea duce la creşterea interesului pentru noi emisiuni şi la reducerea marjelor, mai ales în cazul companiilor din regiunile centrale.

„În opinia noastră, investitorii ar trebui să evite investiţiile în companiile europene de telecomunicaţii şi din sectorul utilităţilor, deoarece performanţele slabe ale acestora vor continua în 2013 şi chiar după aceea”, subliniază Mostböck. „Considerăm că producătorii auto din ECE sunt o investiţie atractivă. Una din patru maşini produse în UE în 2013 va fi «Fabricată în ECE», având în vedere că  fosta Cehoslovacia – cu o producţie de două milioane de automobile estimată pentru 2012 – este în prezent pe locul doi ca mărime în clasamentul producătorilor de maşini din Europa, imediat după Germania. Producţia de maşini din ECE continuă să câştige cotă de piaţă, în detrimentul producătorilor de maşini din Europa de Sud, datorită costurilor competitive cu forţa de muncă şi prezenţei puternice a producătorilor germani (VW, Skoda) şi asiatici (Kia, Hyundai, Toyota)”.