Numărul turiştilor români care au petrecut Revelionul în pensiunile sau hotelurile din ţară a scăzut cu 8%, faţă de anul anterior, la 95.400 persoane, iar sumele cheltuite au fost cu 13% mai mici, respectiv 124,5 milioane lei, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În acelaşi timp, numărul românilor care au petrecut Revelionul în străinătate s-a redus cu 20%, la 10.500 persoane, care au cheltuit cu 13% mai puţin, respectiv 5,75 milioane euro.

„Se observă că în turismul intern tarifele au scăzut cu 20-25% faţă anul trecut, ajungând la nivelul de acum 2 ani, în timp ce în turismul extern tarifele au scăzut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri, numărul turiştilor a scăzut la nivelul revelionului 2004-2005”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Cele mai solicitate staţiuni din România au rămas cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare a ajuns la 95%. Şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ajungându-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare.

Un alt segment solicitat a fost cel al marilor oraşe, unde au petrecut trecerea în noul an în hoteluri şi restaurante aproximativ 25.000 turişti.

În turismul rural au sărbătorit Anul Nou aproximativ 30.000 de români, segment care, potrivit FPTR, a fost singurul care a înregistrat o creştere a numărului de turişti faţă de 2008. Pe lângă turiştii înregistraţi oficial, au mai sarbatorit cel puţin tot atâţia în pensiunile neomologate, notează sursa citată.

„Există o categorie de turişti care preferă să-şi petreacă Revelionul în Delta Dunării, însă numărul acestora este în continuă scădere, deşi tarifele au fost foarte convenabile”, se mai arată în comunicatul FPTR.

De asemenea, numărul turiştilor care au ales litoralul românesc pentru Revelion a scăzut cu 40%, la 800 de turişti, deşi staţiunile dispun de aproape 5.000 de locuri de cazare încălzite. La aceste cifre se adaugă aproximativ 16.000 de turişti care au petrecut sărbătorile în diferite statiuni balneoclimatice, ceea ce înseamnă o scădere cu 7% faţă de anul trecut.

În ceea ce priveşte destinaţiile externe, cele mai solicitate au fost Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franta şi Tunisia. De asemenea, potrivit FPTR, există şi turiştii care şi-au organizat vacanţa individual, dar numărul acestora nu poate fi apreciat.

SURSA: Mediafax