Aceste persoane au afirmat că directorii executivi ai ambelor companii se află în discuții preliminare, deși din iulie, au avut deja loc două întâlniri între președintele CEFC, Ye Jianmin și directorul executiv Rosneft, Igor Sechin.

Nu a fost imediat clar cât va investi CEFC în Rosneft, sau dacă grupul chinez va achiziționa noi acțiuni ori stocul existent în societatea-mamă. O persoană familiarizată cu Rosneft a afirmat că aceasta este deschisă vânzării către CEFC a unei participații în segmentul său cu amănuntul, care include aproape 3.000 de stații de alimentare, aproximativ 150 de complexe de depozitare a petrolului și peste 1.000 de autocisterne pentru benzină.

Rusia a depășit Arabia Saudită, cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, iar Rosneft este de departe cea mai mare și mai influentă companie petrolieră din Rusia, având legături puternice cu Kremlinul.

Accesul la rezervele și la capacitatea de rafinare ale Rosneft stimulează ambiția CEFC de a deveni un important comerciant energetic internațional și de a rivaliza cu comercianți precum Glencore (GLEN.L).

CEFC, care a obținut un contract rar de a depozita o parte din rezerva petrolieră strategică a Chinei, s-a extins în mod agresiv, angajând funcționari din companii energetice de stat și achiziționând o serie de active din străinătate începând cu 2015.

Guvernul rus, prin holdingul Rosneftegaz, deține 50% din Rosneft, după ce a vândut o participație de 19,5% către Glencore și Qatar Investment Authority (QIA) pentru peste 10 miliarde de euro (11,8 miliarde USD) în decembrie. Ar trebui emis un decret guvernamental special dacă pachetul său de acțiuni în Rosneft ar scădea sub 50%. BP (BP.L) deține 19,75% din Rosneft.

Invitat să comenteze asupra discuțiilor privind achiziția participației, un purtător de cuvânt al CEFC a afirmat că cele două firme au semnat un acord de cooperare la 2 august, când Sechin a vizitat sediul CEFC din Shanghai. Conform site-ului CEFC, este vorba de o cooperare extrem de largă, de la explorarea petrolului și a gazelor la serviciile financiare.

Purtătorul de cuvânt nu a comentat dacă acele discuții implică achiziția unei participații.

Conform unui purtător de cuvânt al Rosneft, compania a văzut în China un partener strategic și coopera cu o gamă largă de companii din China, inclusiv CEFC.

„Considerăm că piața din China este cea mai promițătoare și cu cea mai activă evoluție. Compania își va spori cooperarea cu partenerii din China în toate sectoarele de afaceri și va face declarații publice odată cu dezvoltarea unor proiecte comune”, a specificat compania într-un email.

„Rosneft nu deține acțiunile și, prin urmare, nu le vinde”.

Reuters nu a putut contacta imediat Rosneftegaz pentru comentarii. Glencore, QIA și BP au refuzat să comenteze.

CHINA, ÎN CREȘTERE

CEFC ar fi prima companie chineză privată care ar investi într-un important gigant petrolier. De obicei, Beijing ar selecta, pentru investiții strategice, cei trei mari actori chinezi din domeniul petrolier deținuți de stat.

Având ambiții să devină următorul gigant petrolier din China, CEFC a plătit aproape 900 milioane USD pentru o participație de 4% într-un câmp onshore deținut în majoritate de Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) și a fost de acord să achiziționeze o participație de 51% în KMGI, o unitate a companiei de stat din Kazahstan KazMunayGaz și o participație de 20% în compania de servicii financiare din New York, Cowen Group Inc (COWN.O).

Statele Unite și Uniunea Europeană au impus sancțiuni asupra Rusiei cu privire la anexarea regiunii Crimeea din Ucraina: Rosneft, al cărui director executiv este considerat un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, este singura companie sancționată de ambele.

Sancțiunile vor reprezenta o preocupare esențială pentru CEFC înainte de a fi luată o altă decizie importantă și ar putea pune probleme financiare, a afirmat o sursă din conducerea companiei chineze familiarizată cu discuțiile.

„Compania angajează în prezent avocați pentru a evalua cu atenție obstacolele juridice pe care le pot determina sancțiunile”, a afirmat această persoană, adăugând că este prea devreme să se discute evaluările.

CEFC și Rosneft au discutat în ultimii 3-4 ani cu privire la diferite oportunități de cooperare, de la investiții în amonte în câmpurile petroliere din Rusia la comerțul cu petrol, însă abia de curând Rosneft a lansat ideea unei investiții într-o participație, a informat o altă sursă din conducerea companiei chineze.

CEFC a alocat un grup operativ format din aproximativ 40 de persoane pentru a lucra la această investiție, a afirmat o a treia sursă.

Cele două companii ar putea anunța încheierea unei afaceri chiar la începutul lunii viitoare, când se așteaptă vizita oficialilor ruși la Beijing, a adăugat această sursă.