Analiştii telecom de la compania Ovum consideră că operatorii Vodafone şi O2 din Marea Britanie vor renunţa la reţelele 2 G şi 3G în favoarea noilor tehnologii, iar acest lucru se va întâmpla în următorii patru ani.

Reţelele 2G sunt folosite în special pentru voce şi text, iar pe partea de date, GPRS, EDGE, sunt încete şi depăşite. Standardul 2G există de peste 20 de ani şi este încă folosit în zonele rurale .

3G-ul a adus viteze de internet mai mari şi standarde precum UMTS şi HSPA.  Odată cu lansarea reţelelor 4G, în 2012, cele 3G par inutile în prezent şi la ele se va renunţa odată cu apariţia standardului 5G în 2020.

În prezent, în ţara noastră, Orange şi Telekom oferă servicii 4G pentru 96,2% din populaţia urbană şi 72,1% din populaţia totală, ca urmare a parteneriatului încheiat, iar Vodafone oferă o acoperire de 100% din populaţia unui număr total de 19 orașe mari ale țării, cu viteze de până la 150 Mbps: Arad, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara, Tîrgu Mureş şi Bucureşti.