Malpass a cerut naţiunilor creditoare din G20, într-o declaraţie ce i-a vizat pe guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20, să permite celor mai sărace state să suspende toate plăţile datoriilor în timp ce se luptă cu virusul, transmite Reuters, citată de agerpres.

De asemenea, șeful Băncii Mondiale susţine că celor mai sărace state trebuie să li se permită să-şi concentreze resursele pe răspunsurile sistemelor lor de sănătate la criză.

„Cer liderilor G20 să permită celor mai sărace state să suspende achitarea tuturor creditelor, până când Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional fac o evaluare completă a reconstrucţiei lor şi a necesităţilor lor de finanţare”, se arată în comunicatul instituţiei financiare internaţionale.

Proiecte pentru țările afectate de coronavirus

În acest moment, Banca Mondială pregăteşte proiecte în 49 de ţări afectate de epidemie printr-o facilitate rapidă de creditare, iar deciziile urmează să fie anunţate săptămâna aceasta în cazul a 16 proiecte, a declarat Malpass.

Aceasta a mai adăugat că Banca Mondială se consultă cu China şi alte ţări importante pentru a obţine ajutor în fabricarea şi livrarea rapidă a echipamentelor medicale ţărilor care au nevoie.