Racheta chinezească Long March 5B scăpată de sub control în urmă cu aproape o săptămână s-a prăbușit. Mai exact, potrivit Reuters, resturile rachetei au ajuns duminică în Oceanul Indian, după ce mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă.

De menționat este faptul că, de când s-a pierdut controlul asupra rachetei, în ultima săptămână au fost făcute mai multe speculaţii. Totodată, au fost emise previziuni legat de locul şi momentul în care resturile rachetei Long March 5B urmează să cadă, după ce China nu a mai controlat-o.

Mai exact, potrivit sursei citate, partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe a ajuns la vest de arhipelagul Maldive. În același timp, presa chineză a raportat că părţi ale rachetei au reintrat în atmosferă la ora Chinei 10:24.

Racheta chinezească a scăpat de sub control în aprilie

Amintim faptul că pe data de 29 aprilie racheta Long March 5B a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe. Chiar dacă este ceva normal ca părțile din rachete să cadă înapoi pe Pământ, în acest caz, din lipsa controlului asupra rachetei, nu se știa unde vor cădea și cum vor cădea.

În ceea ce privește lansarea rachetei, aceasta a fost parte din seria de 11 misiuni plănuită ca parte a construcţiei staţiei spaţiale chineze, care ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2022.

De menționat este faptul că, staţia spaţială în forma literei T va cântări aproximativ 60 de tone, mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională, care şi-a lansat primul modul în 1998 şi cântăreşte aproximativ 408 tone. În același timp, staţia spaţială a Chinei va avea un port de andocare şi va putea să se conecteze cu un satelit chinez. Tootdată, aceasta ar urma să poată fi extinsă la cel mult şase module.