Pe 27 decembrie 2021, a fost lansată racheta Angara-A5 din nord-vestul Rusiei, într-un test de verificare a unei noi tehnologii, conform TASS. Din nefericire, racheta rusească a scăpat de sub control, iar acum se îndreaptă cu viteză spre Pământ.

Conform experiților, racheta rusească călătorește cu o viteză de 7,5 km pe secundă și cântărește aproximativ 4 tone, fără combustibil. Specialiștii anunță că ciocnirea va avea loc în 24 de ore, însă nu se știe exact unde va ateriza racheta.

Putem spune că în următoarele 24 de ore racheta va cădea, dar unde va cădea, nimeni nu poate spune, pentru că în următoarele ore va efectua mai multe mișcări de revoluție în jurul globului”, a explicat un director din Agenția Spațială Europeană, Holger Krag, pentru CNN.

„Riscul este real și nu poate fi ignorat”

Specialiștii au explicat că, de obicei, deșeurile spațiale ard când intră în contact cu atmosfera planetei noastre, însă există posibilitatea ca obiectele mari să provoace distrugeri dacă aterizează în regiunile populate.

Deși șansele ca viețile oamenilor să fie periclitate sunt mici, responsabilul Agenției Spațiale Europene susține că „riscul este real și nu poate fi ignorat”.

Rămășițele rachetei rusești cântăresc 4 tone

În primăvara lui 2021, NASA a criticat aspru China pentru nerespectarea standardelor spațiale, după ce resturile unei rachete folosite pentru a lansa stația spațială a Chinei au ajuns în Oceanul Indian.

În prezent, rămășițele rachetei rusești cântăresc aproximativ 4 tone, fără combustibil. Acestea sunt mult mai mici față de resturile rachetei chinezești Long March 5B, care aveau aproximativ 20 de tone. Long March 5B a fost unul dintre cele mai mari obiecte spațiale care a lovit planeta noastră, după ce a căzut de pe orbită.

„Racheta rusească nu trebuia să reintre în atmosfera Pământului în acest fel. Trebuia să ajungă pe o orbită și să rămână acolo mii de ani, însă nu a reușit să mai pornească.”, a spus Krag.

Racheta a fost lansată de Ministerul Apărării din Rusia

Roscosmos (Agenția Spațială din Rusia) a informat CNN că lansarea rachetei respective a fost operată de Ministerul Apărării din Rusia, minister ce nu a răspuns întrebărilor trimise prin E-mail.

De asemenea, Krag a adăugat că anual reintră în atmosfera planetei noastre între 100 și 200 de tone de deșeuri spațiale, necontrolat. Până în acest moment, o singură persoană a fost lovită de gunoaiele spațiale. Este vorba despre o femeie din Texas, numită Lottie Williams. Incidentul a avut loc în 1997, iar aceasta a supraviețuit pentru aș spune povestea.