Resturile celei mai mari rachete chineze lansate săptămâna trecută ar putea să ajungă în atmosfera terestră sâmbătă noapte sau duminică dimineaţă, au spus sâmbătă centrele european şi american de monitorizare.

Partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe urmează să cadă pe Pământ şi este posibil să aibă o revenire necontrolată, la un punct necunoscut. Scheletul de 30 de metri face parte din racheta Long March 5B care a lansat modulul „Heavenly Harmony” pe orbita joasă a Pământului, pe 29 aprilie, din Wenchang, provincia Hainan.

EU Space Surveillance and Tracking (EU SST) a anunţat că cea mai recentă predicţie a sa pentru momentul revenirii în atmosferă este 190 de minute înainte sau după ora 02:11 GMT, duminică.

Center for Orbital Reentry and Debris Studies (CORDS) de la Aerospace Corporation, centru american finanţat de guvern, şi-a actualizat predicţia pentru patru ore înainte sau după 03:30 GMT duminică.

Pe site-ul EU SST este precizat că probabilitatea ca impactul cu solul să fie într-o zonă populată este scăzut, însă a subliniat că orice predicţie este nesigură având în vedere că obiectul este necontrolat.

China respinge îngrijorările legate de fragmentul de rachetă

Ministerul de Externe din China a spus vineri că cea mai mare parte a rachetei va arde la reintrarea în atmosferă şi că este puţin probabil să provoace vreun prejudiciu.

De asemenea, o publicaţie de stat din China a respins îngrijorările legate de un fragmentul de rachetă ce urmează să cadă pe Pământ.

„Este foarte probabil ca resturile să cadă în apele internaţionale, aşa că oamenii nu trebuie să îşi facă griji”, a declarat un expert citat de cotidianul de stat Global Times.

Experţii spaţiali avertizaseră însă cu privire la posibile resturi provenite în urma reintrării necontrolate în atmosfera Pământului a secţiunii principale, de 20 de tone.

Publicaţia a afirmat că îngrijorările internaţionale nu reprezintă „nimic altceva decât o agitaţie occidentală exagerată cu privire la „ameninţarea reprezentată de China” în dezvoltarea tehnologiei spaţiale”.