Restaurantul Gargantua din București, amendat de ANPC

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au impus o amendă în valoare de 53.000 de lei și au propus închiderea temporară, pentru cel mult 6 luni, a unei unități de alimentație publică din sectorul 2 al Capitalei, în urma neregulilor constatate în cadrul unei acțiuni de control.

ANPC a informat că această decizie a fost luată în urma verificării de către Comisariatele pentru Protecţia Consumatorilor (CPC) Sector 1 şi Sector 2 a respectării prevederilor legale în domeniu la Restaurant Gargantua SRL.

Printre sancțiunile aplicate se numără amenzi contravenționale în cuantum de 53.000 de lei, oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de aproximativ 6.500 de lei, oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor și propunerea de închidere temporară a unității pentru cel mult 6 luni.

„Deja la a doua abatere, la fel de gravă ca prima, acest operator economic pare fie că nu poate, fie că nu vrea să respecte legea şi, automat, pe dumneavoastră. Am primit informaţiile ce au condus la această acţiune de la consumatorii sideraţi de ceea ce au văzut în bucătărie, când mergeau spre baie!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Ce nereguli a constatat comisarii de la Protecția Consumatorilor?

În timpul controlului, ANPC a constatat mai multe nereguli la unitatea de alimentație publică, printre care:

  • Folosirea unor produse alimentare (materie primă, semipreparate, deserturi etc.) fără etichetă conținând elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum sau încadrarea în data limită de consum.
  • Utilizarea produselor alimentare cu data limită de consum depășită.
  • Schimbarea stării termice a materiilor prime și realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant.
  • Utilizarea spațiilor de refrigerare și lăzi congelator uzate și neigienizate, cu chedere depreciate, cu gheață în strat masiv, cu părți lipsă și acces la materialul de izolație.
  • Folosirea de ustensile și vase de bucătărie neprofesionale și uzate.
  • Condiții igienico-sanitare precare în spațiul de lucru, inclusiv tavanul cu plăci lipsă, sparte și infiltrații, pavimentul neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, praf, impurități, tapet depreciat și rupt în hol, cu oglinzi cu zone sparte.

De asemenea, s-a constatat că unitatea folosea materii prime bazate pe grăsimi vegetale, în ciuda faptului că în meniu era menționat ingredientul smântână. În spațiul frigorific, diverse sortimente de ciorbă erau depozitate, iar carnea asociată acestora era păstrată separat, o practică care a fost sancționată în trecut, fiind emisă o Decizie de încetare a practicii comerciale incorecte.

Totodată ANPC a observat că, în forma scurtă a listei meniului lipsea menţionarea ingredientelor preparatelor culinare şi evidenţierea ingredientelor cu potenţial alergen.